Volker Weidermann har forfattet en rørende og tankevækkende fortælling om eksilforfattere og kunstnere fra Tyskland og deres ophold i Oostende i 1936. ”Oostende 1936 – sommeren før mørket faldt på” har de to jødiske forfattere Stefan Zweig og Joseph Roth i centrum.

Bogens forfatter Volker Weidermann har bl.a. studeret politik og germansk filologi. Han har arbejdet som litteraturkritiker i adskillige år. På Frankfurter Allegemeine Zeitungs redaktion i Berlin var han litteraturredaktør og kulturchef indtil han skiftede til Spiegel. Med ”Oostende 1936 – sommeren før mørket faldt på” får de danske læsere for første gang mulighed for at læse Volker Weidermann.

Læseren bliver taget med tilbage til år 1936. Stedet er den belgiske badeby Oostende, hvor adskillige tyske og østrigske forfattere, kunstnere og kommunister samles i eksil. Volker Weidermann forsøger at rekonstruere sommeren og det, der ligger forud. Omdrejningspunktet er det umage vennepar, de østrigske jøder og forfattere, Stefan Zweig og Joseph Roth. Vi oplever sommeren 1936 set med deres øjne – mere eller mindre. Parallelt med det tegner Volker Weidermann et portræt af de to hovedpersoner og deres omgangskreds; b.la. med tilbageblik til deres opvækst og 1. Verdenskrig.

Stefan Zweig er en verdensmand og succesfuld forfatter. Han stammer fra en rig familie i Wien. Hustruen Friderike har han efterladt derhjemme, og en skilsmisse står for døren. I stedet fornøjer han sig med den purunge sekretær Lotte Altmann, der også er jøde.

Joseph Roth er en yngre forfatter, der nærer en stor beundring til sin ældre ven og forbillede. Modsat Zweig kommer han fra en af Østrig-Ungarns fjerneste og fattige afkroge, Brody. Stedet er kendt som hjemsted for fattige ortodokse jøder og står i skærende kontrast til Wien med dets assimilerede vestjøder. Tidligere var Joseph Roth en dygtig journalist, men nu skriver han gode romaner som nazisterne forbyder. Han er derfor i bekneb for penge og drukner sine sorger. Denne sommer tilbringer han sammen med Irmgard Keun, der også drikker.

”Oostende 1936 – sommeren før mørket faldt på” er ikke en klassisk biografisk eller historisk roman. Forfatteren forholder sig tilsyneladende meget faktuelt til personerne og afholder sig helt fra dialoger. Den nok så interessante beretning om de to jødiske forfattere og deres ligesindede, bliver derfor en kende distanceret. Ganske vist får vi et fyldigt portræt af de to fortvivlede forfattervenner i eksil og deres relation, men vi kommer ikke helt ind under huden. Det er ærgerligt al den stund, at her er tale om to personer, der i sandhed rummer mange nuancer. Volker Weidermann formår dog at pirre læserens nysgerrighed på at læse de to forfatteres egne værker. Samtidig er bogen en påmindelse om nationalismens farefulde kræfter. I bogen ser vi, hvordan de mange forfattere, kunstnere og kommunister i deres dagligdag blev ekskluderet og chikaneret i både Østrig og Tyskland. Der var kun tabere, og for flere endte det med døden.

”Oostende 1936 – sommeren før mørket faldt på” er en tankevækkende lille fortælling om nazismen, der kaster jødiske kunstnere, forfattere og intellektuelle ud i en (selv-)destruktiv deroute alt i mens solen skinner ved det belgiske ferieparadis. Men det er også en fin historie om venskab, kærlighed og idealer. Blot savnes der mere indlevelse fra forfatterens side, så det ikke i så høj grad fremstår som en levnedsbeskrivelse af to personer.

Oostende 1936 – sommeren før mørket faldt på

Forfatter: Volker Weidemann

Forlag: TURBINE

196 sider. Hardback.

Udgivelsesdato: 14. 2. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg