Politisk manifest og selvbiografisk tidsrejse gennem blandt andet Somalia, Kenya, Holland og USA.
Den første del af bogen handler om en opvækst som flygtning i en muslimsk familie med et traditionelt opdragelsesmønster. Det første rigtige fædreland bliver Holland, men da forfatteren frakendes statsborgerskabet flytter hun til USA for at arbejde for The American Enterprise Institute.
Forfatterens begejstring for den vestlige verden kan komme bag på en vesterlænding, og især lovprisningen af det amerikanske samfund virker forbavsende:
… USA er et land med sin egen skabelsesmyte – nemlig myten om en ung og retskaffen republik, grundlagt i et jomfrueligt land af tapre og hårdføre pionerer …
de ædle, kristne idealer …
Samtidigt er det pudsigt at opleve forfatterens særlige forståelse af South Pacific og West Side Story samt den omhyggelig udredning af spillet blackjack i Las Vegas. Ikke at der i øvrigt er noget naivt over tanker og beskrivelser. Eksempelvis sætter Hirsi Ali med overblik menneskehedens universelle lidenskaber sex, penge og vold lig med demografi, købekraft og militær formåen, og er opmærksom på betragtningerne fra såvel islams stammekultur som fra Vestens modernitet.
For en født muslim er sidste del kontroversiel, da forfatteren konkluderer, at islam er baseret på seksuel ulighed og på afståelse af den enkeltes ansvar og valg, samt at multikulturalisme fastlåser folk i korrupte, ineffektive og uretfærdige, sociale systemer…
Som hos Salman Rushdie underkendes menneskets mulige behov for rødder, og at man er nødt til at være en del af en gruppe for at bevare sin mentale sundhed.
Det kan man nok diskutere, men en af pointerne virker indlysende: Uddannelse er vejen frem.
Ayaan Hirsi Ali
Oversat af Lone Dalgaard
300 sider
Gad Forlag
Udgivet: 28.04.2010
Birte Strandby