Nina Bang er den første bog i en ny serie tilegnet grundskolens elever til frilæsning og temaarbejde. Det er gjort et solidt forsøg på at tilpasse et vanskeligt stof, så det bliver indbydende og tilgængeligt, en opgave der er betydeligt lettere, når det handler om social uretfærdighed, end når det handler om parlamentarisme og Karl Marx. Således lykkes projektet fint, når bogen præsenterer et skilt med teksten: ‘Tjenestepiger og hunde forbydes adgang’ ved en kommunal park i Odense, mens det bliver lidt mindre inspirerende, når der står:

Avisen blev læst af arbejdere. Nina var akademiker. Altså uddannet på universitetet.

Tilgængelighedsniveauet er svingende og afhænger også af, om læseren er bekendt med begreber som kommunisme, fagforening, konservative.

Illustrationerne er farverige og blomsterkransede som glansbilleder, og de er dermed også ret statiske i forhold til nutidens øvrige børne- og ungdomsbøger.

Men med god brug af eksempler fra datidens samfund lykkes det alligevel Kåre Bluitgen at sende et godt historisk billede af klassesamfund, kvindesag og Nina Bangs indsats uden at fortabe sig i biografiske detaljer og desuden tilføje nok et par aspekter til den kvindekamp, der blev behandlet i 2015 af Helle Juhl, Dorthe Chakravarty og Pia Friis Laneth, og fremstille Nina Bang som en spændende skikkelse med en mission. Dels som forkæmper for kvindernes rettigheder og dels som Danmarks første kvindelige minister. Bogen berører Bangs baggrund, uddannelse og stærke holdninger og hendes arbejde for de grundtanker der præger undervisning og skolen i dag, eksempelvis at alle børn får mulighed for at uddanne sig efter evne og ønske uden skelen til forældrenes socioøkonomiske status.

Nina Bang – Som mælkebøtter gennem asfalt – kvindernes kamp

Kåre Bluitgen

Illustreret af Thomas E. Mikkelsen

Serien: De gik forrest

41 sider

Turbine

Udgivet: 07.04.2016

Birte Strandby