I 1888 udgav Jules Verne drengeromanen To års ferie, om en gruppe kostskoledrenge der efter et skibsforlis landede på en øde ø. Det gav krig og problemer, men de fleste af drengene var ædle og ansvarlige, så det lykkedes for dem at få en slags samfund til at køre.
Værre var det med William Goldings Fluernes Herre fra 1954. Også her lander en gruppe drenge på en øde ø, men i stedet for at bygge noget op ender det i krig og mord.
I 1975 var der premiere på filmen Lad os være instrueret af Ernst Johansen og Lasse Nielsen om en gruppe børn, der i et forsøg på at komme på sommerferie lander i omtrent samme situation som de førnævnte. De unge forsøger at skabe et godt samfund, men filmen er lige så pessimistisk som Golding.
Sara er dansker. Hun har fået en rejse til Indonesien af sin far i eksamensgave, og under en tur ud for se på delfiner forliser båden, og hun, bådføreren Kuno og praktikanten Mark lander på en øde ø. I første omgang drejer det sig om at overleve, men så snart et samarbejde om ressourcer og bopæl påbegyndes, udvikler Mark en ubehageligt dominerende side, og det lykkes ham at ødelægge miljøet for de to andre, indtil han også forsvinder. Sara og Kuno ser til gengæld ud til at lykkes med deres projekt, og så forelsker de sig i hinanden.
En ungdoms- og kærlighedsroman på en interessant, dramatisk baggrund. Både superegoisten Mark og den overansvarlige Kuno er lidt stereotype, men det hæmmer ikke romanens spændingsbølger.
Carsten Flink
226 sider
Turbine
Udgivet: 25.02.2014
Birte Strandby