Daal rimer på klimavenlig, vegetarisk og hurtig mad. I en tid, hvor flere gerne vil lave mad med de billige og sunde bælgfrugter, er daal den oplagte ret. ”Mamas daal” er kogebogen for dig, der er blevet bidt af den lækre krydrede gryderet med linser eller bare elsker at gå på indisk restaurant. Bogen er forfattet af Rubina Anjum, Uswa Anjum og Elias Nomani. Uswa er Rubinas datter. De to har firmaet MamasDaal. Her søger de at udbrede daal-glæde til danskerne fortæller Uswa i kapitlet ”Historien bag MamasDaal”. Elias er Uswas mand, og han bistår i forhold til det forretningsmæssige omkring firmaet MamasDaal. De seneste år har MamasDaal også været aktiv på SoMe. Se @Mamasdaal.
Bogen indledes med et forord skrevet af Claus Meyer. Han tager os med til Hvidovre, hvor han sammen med badmintonvennerne deltog i en art pop up restaurant hjemme hos Rubina Anjums privat. Dufte, smage og gæstfrihed var uovertruffen må vi forstå. Med kogebogen ”Mamas daal” får læseren nu mulighed opleve herlighederne. Du skal heller ikke bladre meget i bogen, før det vækker minder fra de bedste indiske madoplevelser.
Bogen indeholder følgende kapitler:
- Historien bag MamasDaal
- Daal-o-pædi
- Krydderier fra Punjab
- Mamas musthaves
- Mamas daal-tips
- Bare daal
- Daal med grøntsager
- Daal med kød
- Daal som streetfood
- Risretter med og til daal
- Punjabi brød
- Tilbehør til daal-retter
- Desserter med daal
Forud for opskrifterne klædes læseren på at begå sig i et køkken med masser af bælgfrugter og krydderier. I tilgift suppleres med diverse daal-tips i kapitlet af samme navn.
Alle opskrifter er flot illustreret med stemningsskabende billeder. Opskrifterne er fint og læsevenligt sat op. Bemærk, at flere opskrifter fylder to dobbeltopslag, så du skal bladre undervejs. Samme billede af retten går ind imellem igen. Der indledes med en kort præsentation af retten i generelle vendinger. Ingredienserne er på ideel vis sorteret i delelementer, så det er nemmere at bevare overblikket. Ingredienslisterne er ret lange, sådan som indisk mad gerne forudsætter. Til gengæld er de fleste råvarer billige. Rettens tilblivelse beskrives punkt for punkt i et lettilgængeligt sprog. Her og der savnes billede fra arbejdsprocessen. Forfatterne har fx valgt, at der er to ens foto af stegte samosa i bogen i stedet for at vise et billede af foldemetoden. Den slags virker ulogisk.
Antal portioner er noteret ved hver opskrift. Det kan variere en del. Det er værd at bemærke, at der benyttes friturestegning af kødstykker i enkelte retter. Mere udbredt er det, at retter tilberedes i en trykkoger. Det fremgår nede i teksten. Det kan undre mig gevaldigt, at forfatterne og forlaget ikke har tilpasset opskrifterne til en mere gængs madlavningsmetode i gryde eller ovn. Alternativt noteret hvor lang tid, det omtrentligt vil tage at gøre uden trykkoger.
Der er ingen stikordsregister bagerst i bogen. Læseren må nøjes med indholdsfortegnelsen, men det er udfordrende da maden som udgangspunkt har indiske navne.
”Mamas daal” er en flot og spændende kogebog, der slår et slag for bælgfrugter og diverse daal-retter i særdeleshed. Læseren fornemmer tydeligt stemningen og duftene fra Punjab. Det er på mange måder klassisk indiske retter og smage. Bogens akilleshæl er samtidig også dens force. ”Mamas daal” emmer af autenticitet og tingene bliver ikke gjort halvt. Hvor mange danskere nok forbinder daal med hurtig mad, så kræver retterne fra ”Mamas daal” straks mere. Meget af smagen kommer fra en krydret olie – en tadka. I tilgift skal du regne med at købe ind i flere specialbutikker. I de fleste opskrifter skal du anvende Mamas mirch masala. I modsætning til hjemmeblandede tørre krydderiblandinger er det en pasta med løg, hvidløg, ingefær og chili mm. Det er ikke let at erstatte.
Jeg formoder, at denne bog fortrinsvis vil blive brugt til gæstebud og madklub, men knap så meget i hverdagskøkkenet. Det er ærgerligt, da bælgfrugterne og daal har stor potentiale. Selvom instruktionerne er gode, så forudsætter ”Mamas daal” erfaring i et køkken. Det forudsættes fx at man er bekendt med friturestegning. I dag er der imidlertid mange, der aldrig frituresteger eller foretrækker airfryer. Forfatterne værner med rette om deres rødder og stolte madtraditioner. Måske ville de nå endnu længere ud, hvis ”Mamas daal” indeholdt tips og hjælp til alternative ingredienser og metoder? I en travl hverdag kan det blive nødvendigt at foretage visse tilpasninger, hvis enderne skal mødes.
”Mamas daal” er en skøn gaveidé til en såkaldt foodie. Bogen er i et smukt layout som vi kender det fra Muusmann Forlag. Der er tale om madlavning på forholdsvist højt niveau, men giver man sig tid og anskaffer de rette ingredienser, venter der fantastiske smagsoplevelser.
Mamas daal
Træd ind i Mamas punjabi daal-univers
Forfattere: Rubina Anjum, Uswa Anjum og Elias Nomani
Forlag: Muusmann Forlag
234 sider, illustreret. Hardback
Udgivelsesdato: Den 16. september 2025
Anmelder: Nønne Lønne Votborg