Fra staten kan man forvente sig hvad som helst, alt efter hvilken del af statsmagten man har med at gøre.
En udtalelse der er karakteristisk for Italien, hvor mafiaen spiller en rolle i politiske og erhvervsmæssige sammenhænge. Der findes en skabelsesmyte om mafiaen: efter at have hævnet en voldtægt på deres søster flygter tre brødre fra Spanien til øen Favignana ud for Siciliens kyst, hvorfra de rejser ind på italiensk territorium og grundlægger hver deres mafia. Den ene har vi hørt om, nemlig Cosa nostra, de to andre er l’Ndrangheta og la Camorra.
Morten Beiter har undersøgt denne femte statsmagt nærmere og interviewet Lillo, tidligere mafioso med en afsoningsdom på 100 år for mord og mafiaaktiviteter. Dommen er suspenderet på grund af undersøgelser i forbindelse med skudskader i kraniet, og Lillo er i øvrigt bosat i Tyskland sammen med sin nye familie, men besøger sammen med Beiter Sicilien – så han kan udpege steder hvor han har været tæt på at blive dræbt og andre steder, hvor fjender af mafiaen er blevet dræbt. Lillo, hvis far var kommunist og arbejder, begyndte tidligt som chauffør for mafiaen og arbejdede sig op gennem rækkerne. Han kan fortælle meget, men en del er kendt i forvejen såsom drabene på undersøgelsesdommerne Falcone og Borsellino, hvor drabet på Falcone blev udført på grund af dennes viden om korrupte politikere, mens drabet på Borsellino skulle være præventivt. Forbindelsen mellem politikere, embedsmænd fagforeningsfolk og mafia er overraskende tæt:
Man kunne også have bedt efterretningstjenesten om det, men det var mindre risikabelt at lade mafiaen myrde Falcone,
Mafiaen koster Italien mellem 60 og 100 milliarder euro for korruptionens vedkommende, og det ser ud til, at mafiaen er ved at snige sig nordpå, især til Tyskland, men Danmark er ikke uden for farezonen.
Omdrejningspunktet er det lange interview med Lillo, og netop det at meget af bogens tekst er samtale, gør teksten levende, men det trækker også formidlingen ud.
Morten Beiter
336 sider
Gyldendal
Udgivet: 28.06.2016
Birte Strandby