Der findes en del selvhjælpslitteratur om hvad man skal gøre for at undgå/ tackle stress og om mindfulness, så egentligt burde vi være nogenlunde dækket ind. Alligevel kan man godt synes, at der i en befolkning, hvor 300.000 er på lykkepiller er plads til denne lille lommebibel i labert format med markeringer af de vigtigste informationer.
At mærke efter eller interoception som det hedder, lyder lige så enkelt som det virker nødvendigt, hvis man skal undgå stress; men det skal gøres rigtigt, det vil sige, at man skal være opmærksom på påvirkninger såvel ydre forhold såsom kultur og lovgivning der kan tabuisere nogle områder og indre forhold som fysiologi, forventninger, kommunikative færdigheder, drømme og livserfaring.
Umiddelbart kunne man tro, at unge mennesker var særligt positive, men i forbindelse med livserfaring viser en ny undersøgelse, at danske, kvindelige pensionister scorer højest på lykkeskalaen.
Formålet med interoceptionen er at afdække, om man er i balance og hvordan det ser ud med den mentale sundhed, med trivslen og forebyggelsen af sygdom, og den gode nyhed er, at det er muligt at løfte sin trivsel eller introducere nye tankerækker. Har man afstemt egen-forventningerne til det realistiske, er man tilstrækkeligt kritisk, og forstår man hvornår man skal reagere på kroppens signaler, og hvornår man skal ignorere dem? Det er også vigtigt at vide, at evnen til opmærksomhed er en begrænset ressource, og at man kan lære at acceptere såvel ønskede som uønskede følelser.
Resiliens og autencitet behandles ligeledes, og vi introduceres for ‘mærk-efter-brøken’, der kan anvendes som styringsredskab, når det gælder kontakten med sig selv.
Jesper Bay-Hansen
168 sider
Skolen for livet – Forlaget Mindspace
Udgivet: 23.10.2015