Med sædvanlig finkulturel mangfoldighed kommer her det årlige bud på toiletunderholdning.

Lokumsbogen har ikke uventet et udpluk af viden, man bestemt ikke lige havde regnet med, at man havde brug for. Hvor tit står man for eksempel og mangler cricketspillets historie? Men den kommer her begyndende med H. C. Andersens første møde med spillet under et besøg hos Charles Dickens.

Og hvad med lidt paratviden om Buxtehude og Bertel Haarder? Eller information om firmaet Atlas Copco og dets tunnelboremaskine Rocket Boomer E2C? For slet ikke at tale om bordplanen ved festen for Tom Kristensen i 1955. Festlighederne holdes på Restaurant Nimb, og boghandlerklubben er vært. Der er 260 gæster, og blandt navnene finder vi H. C. Branner, Karen Blixen, Martin A. Hansen, Morten Korch – der dog tituleres som forlagsboghandler, ikke som forfatter. Umiddelbart mere interessant end listen over roere fra Oxford og Cambridge – og tiderne for deres årlige turnering..

For nørder med skarpe øjne er der den danske, den svenske og den norske kongerække på samme side. Det danske kongehus er efter sigende det ældste, men danskernes kongerække begynder i 950, hvor nordmændenes begynder i 865. Det kan naturligvis skyldes, at de første norske konger er gæt og ej bekræftede.

En del viden leveres i lister, men der er også en kort biografi af Nina Bang, Danmarks første undervisningsminister og den første kvindelige minister. Biografien afbrydes af bonusinfo, der handler om Øresundstolden, ganske uden hensyn til det emne, altså Nina Bang, der ellers beskrives.

Der er også et musikalsk indslag, hvis man synes, der er for stille på badeværelset, og forventer man et længere ophold, så har man muligheden for at læse Fyrtøjet af H. C. Andersen. Til det mere farverige hører gamle reklamer med Kronborg Fløde-Is og Persil, og så er der et par sider om kakler. Alt i alt er der mange illustrationer, en del af dem meget interessante, og så er der god mulighed for at hente lidt viden, man måske ikke ellers besidder.

Lokumsbogen 2017

Nu med Shakespeare!

Ole Knudsen og Sten Wijkman Kjærsgaard

256 sider

Gyldendal

Udgivet: 07.11.2016

Birte Strandby