Startskuddet for medicinens udvikling til videnskabelig forskningsdisciplin fandt sted den 12. august 1865. Før den tid skete det, ‘at lægen forgiftede patienten med kviksølv eller gik så hårdt til værks med åreladningen, at patienten døde.’ Der er tilsyneladende ingen jævn udvikling i de tidlige forsøg med lægekunst.
Den 12. august 1865 opererede en skotsk kirurg, Lister, et skinnebensbrud. Han havde lige læst om Pasteur og dennes opdagelser af, hvad der skabte forrådnelse i benbrud og andet. Derfor anvendte Lister en karbolvædet forbinding. Der opstod ingen infektion, benet helede, og patienten overlevede.
I en række kapitler får vi beretningen om lægevidenskabens veje og vildveje, både dem der danner grundlag for videre forskning, og dem der var helt ved siden af, såsom brug af elektricitet i 1600-tallet – fortrinsvis mod hovedpine og gigtsmerter, og radium-vandet der i 1700-tallet blev anvendt mod stofskiftelidelser, for slet ikke at tale om frenologien, en pseudovidenskab, der kunne anvendes til at bestemme et menneskes personlighed og egenskaber ud fra en kortlægning af kraniet. For eksempel kunne frenologen eller lægen aflæse kriminelle tendenser ved at føle på patientens kranium. Opdageren af denne spændende nye og fuldstændigt fejlagtige fremgangsmåde, Gall, mente selv at man kunne gribe ind overfor de kriminelle elementer ved tidligt at sørge for gode rollemodeller og i øvrigt hjælpe dem på rette vej.
Frenologien vakte begejstring, kraftigt og kortvarigt. Kun nazisterne under 2. verdenskrig fastholdt den og samlede i øvrigt på kranier ud fra en forventning om at kunne identificere jøder. I dag er frenologien tilbagevist. Imidlertid har det siden vist sig, at londonske taxichauffører udvikler hippocampus i forbindelse med indlæring af vejnavne, ruter, monumenter mv. Hippocampus formindskes igen, når taxichaufføren går på pension.
‘Livet som indsats’ er underholdende, men også foruroligende i beretningerne om, hvilke vilde forsøg man har gjort med folks helbred. Bogen har gode fotos og illustrationer af menneskets interessante rute til en egentlig lægevidenskab.
Livet som indsats
Galskab og gennembrud i medicinen
Klaus Larsen
316 sider
Munksgaard
Udgivet: 2023
Birte Strandby
Anmeldelse på historie-online: https://www.historie-online.dk/boger/anmeldelser-5-5/sundhed-sygdom/livet-som-indsats