Teaterhistoriker Alette Scavenius er forfatter til en lang række fagbøger om teater, opera, arkitektur og kulturhistorie. Det er og bliver dog teatret, der har hendes helt store interesse og dén passion skal gerne formidles videre til nye generationer. ”Lille teaterhistorie for børn og barnlige sjæle” er titlen på hendes seneste udgivelse. Gennem fem akter fortælles 2500 års teaterhistorie for børn og voksne.
”Lille teaterhistorie for børn og barnlige sjæle” er forfattet af Alette Scavenius og illustreret af Mia Mottelson. Den er en del af serien ”For børn og barnlige sjæle”, der udgives af Strandberg Publishing med temaerne arkitektur, design og kunsthistorie.
På godt og vel halvandet hundrede sider koger Alette Scavenius 2500 års scenekunst ned til en helstøbt og spændende fortælling, der tillige bliver overskuelig at gå til. Gennem små korte fortællinger formidles scenekunstens historie siden de gamle grækere. Læseren får blandt andet indblik i teatrets mange forskellige genrer og typer. Forfatteren kommer eksempelvis rundt omkring emner som børneteater, pantomime, ballet, de moderne ismer, musical, festivalteater, gøgl og såkaldt reteatralisering. Det hele belyses med henvisning til tidens personligheder på og udenfor scenen. De mange fagområder og discipliner, som scenekunsten trækker på, fremhæves. Der zoomes også ind på forandringen af teatrets fysiske rammer såsom scene og tilskuerpladser med mere. Omdrejningspunktet for bogen er den europæiske teaterhistorie. Læseren får tillige en god forståelse for den lange vej, der ligger fra idé til teaterforestilling bliver til virkelighed. Teatrets udtryksformer og steder er i dag meget mangfoldige.
Bogen er bygget op omkring fem akter. Det indledes med en prolog, undervejs er en pause og det hele afsluttes med en epilog. Læseren kan opleve følgende historier:
- For meget, meget længe siden
- Guderne har magten
- Indhentet af skæbnen!
- Aristoteles og den gode historie
- Kejserne har magten
- Ikke alle kager er bagt på sukker
- Så mørkt var der vist heller ikke
- Fra himmel til helvede
- Renæssancen
- Italiensk-fransk-engelsk-dansk komedie på et kinesisk teater i København!
- Verdens første ballet
- Når fyrster har mange penge
- “Jeg dør! Jeg dør! Jeg dør!”
- Der var en mørk og stormfuld nat
- Ildsprudende drager og helvedesgab
- En noget stenet gæst
- Teater efter alle kunstens regler
- Store kunstnere og koks i kulissen
- Flyvende guder og skibe i havsnød
- Små sidegader kan også skabe store historier!
- Halløj i teatret
- De vilde følelsers tid
- Faust
- Den djævelske Robert og skrækromantikken
- Klassisk ballet
- Realisme og naturalisme
- “Slam!” sagde døren!
- En meget lang frokost
- På opdagelse bag teatrets låste døre
- En perlerække af ismer
- Ud med realismen!
- Da den gule kanariefugl mistede hovedet
- Symbolisme
- Ekspressionisme
- Konstruktivisme
- Episk teater
- Blikket mod øst
- Absurdisme
- Vrede mænd og køkkenvask
- Musik skal der til!
- Politisk teater
- Nøøøøj, det’ for børn!
- Performance
- Festival
- Moderne dans
Efter epilogen afsluttes med ordliste. De faglige ord, der undervejs i teksten er fremhævet med rødt, forklares i ordlisten. Allerbagerst er desuden et alfabetisk navneregister, der gør det muligt at slå op på forfattere, komponister og andre store navne fra scenekunsten.
Hver historie er på et par sider eller tre, der er meget velegnet til højtlæsning. Det lægger op til samtale.
Bogen er yderst velegnet for alle scenekunstinteresserede og generelt alle med fascination af historie og kultur. Det er tydeligt, at forfatteren har et helt fantastisk indblik i teaterets verden. Med sikker hånd formår hun at formidle den imponerende udvikling, teater og scenekunst har undergået, men hun får samtidig også vist de tætte tråde, der er til b.la. opera, ballet, film, litteratur og samfundets tendenser i al almindelighed. Alette Scavenius er en dygtig og erfaren formidler af teaterliv mens Mia Mottelsons herlige illustrationer vækker fantasien med deres farver, humor og kant. Hist og pist savner jeg at illustrationerne mere præcist viser de væsentlige pointer, som teksten fremhæver.
For overblikkets skyld er bogen forsynet med en glimrende tidslinje. Den viser centrale årstal i teaterets historie.
Eneste anke til bogen er, at Alette Scavenius´ sprog forekommer en kende svært og tungt i et børneperspektiv. Det er imidlertid også et alvorligt problem, hvis læseren står af fordi sproget er uforståeligt. Jovist; sproget er skam også inviterende med direkte henvendelser til barnet, der læser eller lytter. Det undrer mig imidlertid, at redaktøren ikke har bedt forfatteren luge ud i det højstemte sprog. Hvor bogens ordliste er et kæmpe plus, er selve sproget i bogen desværre dens akilleshæl. Det er brandærgerligt, da ”Lille teaterhistorie for børn og barnlige sjæle” er en uhyre spændende bog, der fortjener at finde vej til mange hjem. Den er tillige trykt på papir i god kvalitet og fremstår som en smuk, helstøbt udgivelse. Jeg anbefaler klart bogen som højtlæsning, så den voksne kan forklare svære formuleringer. Her venter til gengæld en herlig oplevelse.
Teateret er vigtig del af vores kultur. Dét syn formidler ”Lille teaterhistorie for børn og barnlige sjæle” fra start til slut. Alette Scavenius formidler sin forståelse for scenekunstens historie og rolle uden at belære. Hun sår automatisk sin egen passion for teater hos læseren. Teatrets magi er smittende. Efter endt læsning er lysten til en teatertur meget stor!
Lille teaterhistorie for børn og barnlige sjæle
Forfatter: Alette Scavenius
Forlag: Strandberg Publishing
156 sider, indbundet
Udgivelsesdato: Den 16. december 2024
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Anmeldelse på ‘Please, just let me read’: https://please-justletmeread.blogspot.com/2024/12/anmeldereksemplar-lille-teaterhistorie.html