Med Lille Sven har Gorm Rasmussen igen leveret en særdeles speciel roman. Bogen bygger på en virkelig historisk person, den legendariske BOPA-sabotør Søren Lauritzen med dæknavnet Lille Sven.
Fra 1943 til han d. 16. februar 1945 bliver skudt under en større sabotageaktion mod det store tyske benzinlager, Tankstelle, i Vanløse.
Historien fortælles af en ældre mand, der kun var dreng under krigen, så hans erindringer om krigsårene bliver set i drengens perspektiv. Han er en gadedereng fra barakkvarteret i Vanløse, der ligesom resten af sin familie arbejder med køb og salg af sortbørsvarer. Samtidigt med vi får indblik i sortbørshandelen og de svære forhold under besættelsen, får vi hele Lille Svens livshistorie serveret.
Søren ””Lille Sven”” Lauritzen var virkelig meget lille, men hans mod og koldblodighed under operationerne gav ham hurtigt heltestatus i modstandsbevægelsen, og i sine to aktive år som frihedskæmper deltager han i et stort antal sabotageraktioner. På grund af sin lidenhed lægger sabotagevagterne ofte ikke rigtig mærke til ham. Den lille drengeskikkelse i korte bukser virker helt uskadelig indtil han tager pistolen frem og for at holde dem i skak.
Idéen med at lade den gamle mand fortælle sin og især Lille Svens historie fra barnehøjde åbner muligheden for både at se besættelsens tildragelser i den naivt barnlige vinkel og med den senere erfarings klare lys, og det virker fint. Drengen lever i en slags eventyrverden, hvor han er værdifuld og uundværlig i den sortbørshandel, som er en integreret del af dagligdagen. Og rundt omkring ham foregår det helt store spændende drama. Stikkerlikvideringer, tyskernes hævndrab (clearingmord) og helt ‘almindelige mord’ stiger konstant i antal, ligesom byen dag og nat rystes af eksploderende bomber – bortset fra når englænderne erklærer sabotagestop.
Beskrivelsen af dagligdagen for frihedskæmperne, der lever ‘under jorden’ virker ganske realistisk. Det er ensomt liv mellem aktionerne, og er man ikke forsigtig nok med at holde sig skjult, ender det let med en tur til torturkamrene i gestapohovedkvarteret Dagmarhus og/eller kuglehuller i kadaveret.
En glimrende researchet drama-dokmentarisk besættelsesfortælling, hvor forfatteren udover et stort arbejde med krigens dokumenter både har talt med Lille Svens familie og med frihedskæmpere, der kendte den lille store mand, som bare ville gøre sit til at stoppe den forbandede krig.
Forfatter: Gorm Rasmussen
276 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 15.05 09
Anmeldt af Jan Vandall