Her er en ubehagelig overraskelse til dem, der betragter Odense som fynsk idyl. Det er ikke blot som i Bent Heins krimi Livsfarlig viden et hjemsted for seriemordere. Ifølge Lidenskabens pris er Odense stedet for mørke kræfter, dæmoner og direkte adgang til helvede.
Maurice er fortælleren. Han er gymnasielærer og i besiddelse af flere sanser og – viser det sig – særlige kræfter, som kan tages i anvendelse, når det overnaturlige melder sig, og det gør det her i flere kvalmende versioner.
Romanen benævnes gotisk krimi, men udviser ikke mange paralleller til Walpole, Radcliffe eller Shelley, når undtages formodningen/bevidstheden om eksistensen af det overnaturlige.
Politiet gør et uhyggeligt fund, og Maurice trækkes med hen på gerningsstedet for at han kan vurdere nogle symboler, der er anbragt ved liget. Indledningen minder dermed om begyndelsen på Da Vinci mysteriet, bortset fra at detaljer ved liget gør Lidenskabens pris langt mere ubehagelig. På gerningsstedet finder man også hustruen til den dræbte, ilde tilredt men i live.
Maurice går ind i opklaringen. Han er en sympatisk hovedperson med almindelige menneskelige fejl og mangler, og modsat Willis og Schwarzenegger kan han ikke bare sparke en dør ind.
Til gengæld afdækkes i løbet af krimien, at Maurice har sære evner, som han bruger i nødstilfælde, og det virker lidt Deus-ex-machina-agtigt. Scenen hvor han har behov for at sparke døren ind indleder i øvrigt en afsløring, der kan bringe filmen Seven frem i hukommelsen, ligesom Stephen Kings Begærets butik kan have været en del af inspirationen.
Der er megen spænding, men den store sammenhæng er ikke indlysende.
Lidenskabens pris – Mord i Odense
Niels Ole Busk
135 sider
H. Harksens Productions
Udgivet: 2014
Birte Strandby