Vi taler meget om bæredygtighed, men ved vi altid, hvad begrebet dækker over – og hvordan bliver vi bæredygtige?
Vi har klimaproblemer, og omstillingen går for langsomt. Måske fordi vi overvældes af, hvor mange og hvor store forandringer der er behov for. Med ‘Lev bæredygtigt’ forsøger forfatterne at fortælle, hvordan man kommer igennem med forandringer. Et af budskaberne er, at man kan skabe forandringerne i sit liv i flere etaper og i mindre bidder, altså forandre transporten, kosten, forbruget et skridt ad gangen. Der er nok at tage fat på. Blandt andet tager forfatterne fat i, hvorfor vi har så vanskeligt ved at ændre på vores adfærd, selv om vi ved, at den er skidt for ungerne.
I forbindelse med vores langsommelighed i omstillingen gennemgås kort bias, kognitiv dissonans, afstand og fornægtelse, begreber som vi alle er påvirket af i en eller anden udgave. Bias kan opstå af gamle fordomme, men det kan også forme vores holdninger, hvis vi kender nogen med de samme holdninger. kognitiv dissonans er oplevelsen af at ens handlinger er i modstrid med ens holdninger, for eksempel at man kører bil, selv om man ved, at det havde været smartere at tage cyklen eller bussen. Afstand kommer til udtryk, når man steger bøffen, tænder for brændeovnen og synes, at Pakistan er rigtigt langt væk, og fornægtelse er, når man insisterer på at være blind overfor udvalgte problemer. I bogen nævnes Donald Trumps kommentar om, at det var for koldt til at der kunne være global opvarmning. Den store forkromede løsning er som nævnt, at man tager tingene et skridt ad gangen.
Kosten er et kapitel for sig. Her berøres også biodiversitet og muligheden for at have flere vilde dyr i landet, hvis vi nedsætter forbruget af spisedyr, rent win-win. I forvejen ved vi, at okse- og lammekød bonner kraftigt ud på CO2-regnskabet, gris og kylling i mindre grad – og hvis kyllingen er for billig, så kan det være et udtryk for dårligt dyreliv. Hvis man ikke er klar til at blive vegetar eller veganer, kan man begynde forsigtigt med at indføre kødløse dage, prioritere økologi og madvarer der ikke er transporteret fra den anden ende af verden.
Et andet kapitel handler om boligen. Hvordan opvarmes den, bruges der drikkevand i vaskemaskine og toilet, og hvor tit skal man skifte hårde hvidevarer? Her er forslag og priser, og som i alle andre kapitler er der beretningen om, hvad der skaber problemer, og hvordan eventuelle rollemodeller opfører sig.
Sammenlignet med al den anden klimalitteratur der er udgivet – og der er meget, på bogvægten.dk ligger der godt 200 titler der handler om klima – så har Lev bæredygtigt måske ikke mange nyheder. Men stilen, kontakten til læseren, er god – en slags vi-kender-problemet-vi-løser-det-sammen-attitude, der giver læseren/forbrugeren/borgeren en chance for at være med i beredygtighedsprojektet på egne præmisser. Det er virkeligt forsonende og trods en periodisk rigeligt belærende stemme, får man indtrykket af, at man kan klare at gå i gang med forandringerne støttet af sine nye venner, Jesper og Connie.
Der er referencer til anden litteratur blandt andet til Jytte vender tilbage og Liv system helhed.
Lev bæredygtigt
Kom nu. Du kan godt!
Jesper Dalgaard Pøhler & Connie Svabo
240 sider
ContentPublishing
Udgivet: 2022
Birte Strandby
Anmeldelse på impactinsider.dk: https://impactinsider.dk/anmeldelse-lev-baeredygtigt-leverer-gode-grin-og-nyttige-lifehacks-men-bogen-risikerer-at-praedike-for-koret/
Anmeldelse i Altinget.dk: https://www.altinget.dk/verdensmaal/artikel/4-aer-ny-bog-om-baeredygtighed-er-ikke-til-alle-men-den-er-helt-klart-for-mange