Hvad ’Det store flip’ også gjorde ved folk.
Emma bor hos sin mor i kollektivet. Hun er det første barn dér, og derfor har hun allerede fra begyndelsen en problematisk særstatus i skolen. Moren knytter sig til en mand i kollektivet, men da han svigter, flytter hun og Emma. Så forelsker hun sig i en læge, der installerer hende og Emma i en lille lejlighed. Emma protesterer mod denne mand, og da moren opdager, at han har glemt at oplyse sin kone om hendes eksistens, rejser de også derfra. Mormoderen og morfaderen får ny status i Emmas liv, og da moren dør, bliver de det eneste holdepunkt.
Bogen handler også om den voksne Emma, der er fotograf med arbejdssted i verdens brændpunkter og i øvrigt ude af stand til faste forhold og dybere relationer. Først da mormoderen dør, vender Emma hjem og forsoner sig med sin opvækst og resten af livet.
Roman om en karakter, der viger tilbage for kontakt med omverdenen og er bange for andres og især for egne følelser – velbegrundet efterhånden som baggrunden dukker op i æteren. Især kollektivet er stærkt beskrevet, hvordan det fungerer og hvad gruppemøderne kan gøre ved mennesker, der har begået noget, der kan sætte dem uden for fællesskabet.
Som eksempelvis Martha Christensens I gårs fortræd og andre er det en roman om at finde tilbage og finde sig selv, der hvor man forsvandt. Skiftene mellem den lille Emma og den voksne tilfører romanen dynamik, og det er en givende lille bog, om end ikke så helt usædvanlig i emne og stil.
Forfatter: Anne-Sophie Lunding-Sørensen
168 sider
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 13.04.2010
Birte Strandby
Trackbacks/Pingbacks