Siden Anh Lê kom til Danmark som vietnamesisk bådflygtning tilbage i 1979, er der sket ganske meget. Sammen med sine brødre åbnede hun i 2003 restauranten LêLê, der har tiltrukket sig stor opmærksomhed. I 2008 udgav hun bogen ”LêLês Gadekøkken”. Vi har også mødt en veloplagt Anh Lê på tv, hvor hun i programmet ”Det vietnamesiske gadekøkken” gav seeren en kulinarisk rundrejse i hjemlandet.
Nu er Anh Lê på banen med endnu en kogebog om det vietnamesiske køkken, der om noget lader sig kendetegne af de helt friske grøntsager i centrum for retten, sprøde krydderurter og blot ganske lidt kød eller fisk ved. Det er kort sagt et let, sundt og enkelt køkken med fokus på de friske råvarer.
”LêLês grønne køkken” indeholder en bred palette af delikate og raffinerede retter såsom fingermad, supper og salater – der er opdelt i henholdsvis kolde og lune salater. Salaterne er egnet til både forret og hovedret alt efter behov.
Anh Lês mad er på én gang både enkelt og dog kompliceret. Retterne er som sådanne nemme at gå til, og kræver ikke den største kok at udføre. Udfordringen er, at ingredienslisten tæller en lang række ingredienser, der vil være endog meget vanskelige at skaffe for den læser, der fx bor i provinsen. Anh Lê bringer Hanoi og Mekongdeltaet helt ind i dit køkken takket være de helt autentiske råvarer, der imidlertid ikke hænger på træerne her højt mod nord. Bogens styrke bliver således også dens svaghed!
Anh Lê formår med sin sans for brugen af umami – den femte smag – at bibringe selv de mest enkle salater og supper fylde, smag og kompleksitet. Men samtidig vil ingredienserne være en hæmsko for mange. Jeg savner, at Anh Lê giver gode råd til alternative ingredienser undervejs, og at bogen foreslår netbutikker, hvorigennem udvalgte råvarer kan skaffes fra. Når det er sagt vil Føtex, Kvickly og andre velassorterede supermarkeder, kunne være behjælpelige med en del af de benyttede specialprodukter. Og heldigvis for det! ”LêLês grønne køkken” er nemlig en inspirerende, indbydende og appetitlig kogebog, der med Colombus Leths altid vellykkede billeder lokker til snarlig afprøvelse.
”LêLês grønne køkken” er især fortrinlig til sommerens lette middage, hvor smagen gerne må være lidt pikant og spændende. Men Anh Lê kan mere end blot at trylle med de lette, sprøde grøntsager! Hun kan fx løfte en hvidkåls-æblesalat op på et helt andet niveau takket være små delikate drys af gode sager og en dressing, der er lig med den rene velsmag. Det vietnamesiske køkken er sundt, grønt og rigt på farver. Glæd dig til et fortryllende kulinarisk møde med Vietnam.
Anh LêFoto: Colombus Leth176 sider
Gyldendal, illustreret, indbundet
Udgivelsesdato: 28.05. 2014