What do you get when you cross a dinosaur?
They get a lawyers.
Er det nu, kunstig intelligens kommer og overtager vores verden? Ovenstående er en vittighed, som en algoritme spytter ud efter at have læst 43.000 vittigheder. Der skal nok også en algoritme til at forklare den.
Efter at have set fem millioner opfordringer til at skrive under på underskriftsindsamlinger på change.org, kom en algoritme frem til følgende slogan:
Unicorn: Stop breaking crab products
Den foreløbige konklusion er, at HAL fra Rumrejsen 2001 endnu ikke er helt klar til at overtage verdensherredømmet.
Stefan Buijsman har skrevet Kunstig intelligens som en indføring i AI, og beskriver her hvordan det ser ud med udviklingen på området. Han begynder med mechanical turk, skakmaskinen fra 1770, der blandet andet slog Napoleon i skak. Hemmeligheden i maskinen var et menneske. Siden har computeren lært skak, og også på et niveau hvor den kan slå verdensmestre. Det er stadigt ikke selvstændig tænkning men de indlæste erfaringer fra rigtigt mange skakpartier.
Neurale netværk udvikler mulighederne. Med neurale netværk kan man sortere billeder og træne ansigtsgenkendelse, og det kan fungere godt. Man skal nok være opmærksom på, at algoritmerne ikke kan tænke og opfatte som mennesker: I bogen vises, hvordan et billede af Reese Witherspoon med briller kan blive udlagt som et billede af Russel Crowe.
Dette til trods er der uendelige muligheder for en god, samfundsmæssig udnyttelse af AI. Ansigtsgenkendelse kan anvendes til at opspore forsvundne børn, overvåge illegalt fiskeri på satellitbilleder, og om træer fældes ulovligt. Til gengæld bliver det problematisk, hvis overvågning bliver brugt til at styre befolkninger. Der findes neurale netværk, der ud fra en stemmeprøve, kan konstruere et nogenlunde præcist billede af det menneske, stemmen tilhører, og der findes netværk der kan sige noget om et menneskes seksuelle orientering på baggrund af ansigtstræk. Det ville være katastrofalt, hvis det blev anvendt i lande, hvor homoseksualitet er strafbart.
Kunstig intelligens begår fejl, og ingen algoritme er bedre end de data, vi leverer. Forfatteren har et stort overblik og et udvalg af de overvejelser, som vi og vores politikere har brug for at gøre, når vi arbejder videre med den kunstige intelligens.
Kunstig intelligens
Hele tiden mere intelligent
Stefan Buijsman
Oversat af Anders Bay
183 sider
Samfundslitteratur
Udgivet: 2022
Birte Strandby
Anmeldelse i Computerworld: https://www.computerworld.dk/art/262328/bog-hvad-er-ai-egentlig-og-hvad-skal-vi-glaedes-eller-bekymre-os-over