Det bedste ved Krystalnisserne og de gode gerninger er de mange illustrationer. Især fugle, snevejr og landskaber har noget særligt – gammeldags/romantisk? – Carl Larsson/Astrid Lindgren/Ilon Wikland-wannabee over sig. Noget behageligt nostalgisk fra før Barbie blev opfundet. Der er også en illustration af en norsk trold, men ellers er portrætter af mennesker og nisser ikke helt så fascinerende.

Fortællingen handler om syvårige Bjørn der i 1954 opdager to nisser i nissemagerens butik på Frederiksberg. Hans forældre har lovet ham, at han må ønske sig en ting før juleaften – altså en slags kalendergave, og han ønsker sig de to nisser, som han har set under et besøg i butikken. 

Han har en fornemmelse af, at de er noget særligt, og de viser sig da også at kunne snakke, og at de udøver gode gerninger, selv om de har hjerter af krystal.

Sammen med nisserne og den et år ældre søster, Elva, kommer Bjørn ud på eventyr. For eksempel agerer Bjørn, Elva og deres storesøster Luciaoptog ved Jægersborg Hegn og uddeler æbler til sultne ræve. Så hvis nogen har set en Luciabrud på cykel gennem København midt om natten, så var det bare Bjørns storesøster.

Der er flere historier om gode gerninger, talende nisser og forventningsfulde børn. Der er masser af høj moral, omend det tydeligvis ikke er et problem for ungerne at gå rundt i skoven om natten, selv om forældrene tror, at de sover trygt i deres senge.

Sød fortælling, der prøver at være lidt anderledes, ret almindelig i opbygning og lidt omstændelig, hvis man er en utålmodig læser.

Krystalnisserne og de gode gerninger

Skrevet og illustreret af Julie Gregaard

73 sider

Byens Forlag

UdgiveT: 2024

Birte strandby