Så kom bogen, vi har ventet på: Når vi nu kan regne med at blive 100 år gamle, hvordan slipper vi så for at føle os som 100-årige? Bogen er skrevet af Henning Kirk, der er læge og en vårhare på 70 år, og dermed er der et vist hold i informationerne.
Guiden omfatter dels en kritik af det forfatteren kalder samfundets aldersforstoppelse, den fordom der betyder, at ældre stemples som mennesker der er langsomme, har en dårlig hukommelse og er ude af stand til at lære nyt. Dels behandles demens og andre alderdomsrelaterede svagheder, herunder hvordan man kan reducere risikoen for begge dele.
Kirk gennemgår hjernens opbygning og forskellen på unge og gamle hjerner. Risici tiltager med alderen, men svækkelse behøver ikke at finde sted hverken af hjernen eller kroppen, og man kan forkaste tidligere tiders forventning om at være sikker på at ende med forkalkning og demens. Der er muligheder for at undgå begge dele.
Man kan styrke arbejdshukommelsen ved at spille computerspil, bridge, skak, lære fremmedsprog og jonglere med bolde. Man kan træne sin lillehjerne ved fortsat at øve sig på det man er god til, eksempelvis spillede Arthur Rubinstein klaver, til han var oppe i firserne. Desuden anbefales, ikke overraskende, motion og bevægelse, især cykling og svømning ligesom dans, håndarbejde, læsning og skrivning holder krop og hjerne i form. Til gengæld er det vigtigt at undgå stress og depression. Begge dele kan lede til demens, men lettere depressioner kan formindskes med fysisk aktivitet.
Forskellige undersøgelser understøtter den nyeste viden om demens. Kun i begrænset omfang spiller generne en rolle, hvorimod miljø og levevis er afgørende. Med hensyn til sprog har en undersøgelse vist, at demenssymptomer begynder fem år senere hos tosprogede end hos etsprogede.
Kirk har et behageligt, let humoristisk sprog, og får effektivt manet de værste spøgelser i jorden. Herefter skal man blot melde sig til det nærmeste bridgehold, tage cyklen derhen og måske afslutte festlighederne med et glas rødvin.
En KORT GUIDE til et LANGT LIV
– sådan bevarer du en skarp hjerne i en stærk krop
Henning Kirk
200 sider
Gyldendal
Udgivet: Marts 2017
Birte Strandby
Trackbacks/Pingbacks