For de mindste
Når barnet har fået pegebøger nok, og man – forældrene, oplæseren – gerne vil begynde at gå over til bøger med tekst, så er der flere gode muligheder. Der er Lindgren og Erikssons bøger om Jeppe og Löfgrens superpædagogiske Ludvig, danske Totte, og så er der genren med rim og remser, blandt andet Okker Gokker Gummiklokker fra 1943, Halfdan Rasmussens Tante Andanteog Onkel Garfunkel, og der er Sigurd og Flemming Quist Møller, der ikke nødvendigvis henvender sig til helt små.
Kong mands land går rim-bøgerne i bedene med sin historie på vers. Den henvender sig til de helt små ved at tage fat i dyr og ting fra børnenes hverdag, en and og en spand. Der er også lidt mere distancerede begreber som en konge og en fiskeørn, og her bidrager de udmærkede og meget enkelte illustrationer godt til teksten. Tegningerne er farverige, og der er et overskueligt antal dyr og ting på hver side.
Både illustrationer og tekst er dermed tilpasset til de yngstes intellektuelle niveau, og selve fortællingen behandler følelser, der er kendte for de små. Historien handler om anden der savner sin ven skildpadden. Anden – og spanden – tager ud for at lede og ender med at genfinde skildpadden, der har haft en dramatisk oplevelse. Det er et forløb, som barnet kan genkende: At savne, at lede, at finde, og den gode slutning bekræfter trygheden i hverdagen.
Rimene er af varierende kvalitet:
Og det kunne have endt helt galt.
Tænk, hvis han var endt på asfalt
Eller var blevet kvalt…
Men er åbne for barnets meddigtning og selvopfundne rim.
Kong mands land
L. E. Lundgaard
Illustreret af Ole Rydal
34 sider
Mellemgaard
Udgivet: 30.10.2013