Med bogen ”Ketoliv. En grundbog om sundhed og vægttab med keto” kan ambulanceredder og iværksætter Nicolai Varney også kalde sig for forfatter. Det var i forbindelse med sit virke som ambulanceredder, at han første gang mødte ketosebaseret kost. Nu har Nicolai Varney taget den ketobaserede kost og livstil til sig og, valgt at videreformidle emnet til andre, der måtte have interesse for det.
Da Nicolai Varney stiftede bekendtskab med keto var det i forbindelse med et barn, der led af epilepsi i svær grad. Efter mange alvorlige krampeanfald og akutbesøg af ambulancen, fortalte moren til barnet at de var begyndt på en keto-diæt. Det så ud til at have en positiv effekt på anfaldene. Dét vakte interessen hos Nicolai Varney.
I sin nye grundbog forklarer han yderst detaljeret hvad begrebet keto dækker over. Kort fortalt er det en kostform, der kendetegnes ved at der spises ekstremt få kulhydrater, men store mængder fedt. Det minder relativt meget om LCHF. Idéen er, at det får fedtforbrændingen til at stige så man taber sig, får mere energi og øget velvære. Kroppen skal ganske enkelt overgå til en fedtforbrændende tilstand, der kaldes ketose. I ketosetilstand vil kroppen forbrænde ens fedt fremfor kulhydrater. Angiveligt stabiliseres blodsukkeret af dette, ligesom man skulle opnå mindsket appetit.
Bogen ”Ketoliv. En grundbog om sundhed og vægttab med keto” er en grundbog og indføring i ketobegrebet. De første ca. tres sider består af teori om kosten og de grundlæggende principper. Den bygger på fire elementer: 1) Spis godt med protein, 2) Begræns kulhydrater, men spis grøntsager, 3) Spis sunde fedtstoffer og 4) Spis mad af høj kvalitet.
Ernæringsmæssig ketobaseret kost som bogen her foreskriver indeholder 70% fedt, 25% protein og 5% kulhydrater. Hvis der derimod er tale om terapeutisk ketobaseret kost – fx til epilepsipatienter – vil der være en endnu højere fedtprocent.
Mange – inklusiv undertegnede – vil gøre indsigelse mod det høje fedtindhold. Nicolai Varney forsvarer især den ketobaserede kost med, at der angiveligt er dårlig evidens for at kolesterol i sig selv er årsag til hjerte-kar-sygdomme. Dét argument virker letkøbt og usagligt. At vi i dag desværre indtager al for meget dårligt fedt i form af raffinerede madvarer kan vi alle være enige om, ligesom de tider hvor vi var fedtforskrækkede også er omme. I dag ved vi, at sundt fedt i den rette mængde er vigtigt for organismen. Hjerteforeningen anbefaler imidlertid at fedt udgør 25-40 % af det samlede daglige kalorieindtag – blot for at illustrere den store forskel i tilgangen til kost.
Dér hvor ”Ketoliv. En grundbog om sundhed og vægttab med keto” måske kan tjene lidt til inspiration og nytte er på opskriftsdelen. Bogen indeholder 84 ernæringsberegnede opskrifter på retter, der har fisk, fjerkræ, lam og oksekød i centrum. Som tilbehør er en minimal mængde grønt. Ofte anvendes der pæne mængder æg og mejeriprodukter. Stivelsen er fjernet. Spiser man retterne i ny og næ, er der nok ingen skade sket.
Opskrifterne virker i sig selv indbydende nok, skønt de fleste nok vil have svært ved at spise så stor en mængde kød uden mere tilbehør. Min oprigtige bekymring går på konsekvensen af at spise som angivet i længere tid. Det er ikke bare et spørgsmål om at vælge store mængder af fedt og kød til. Man siger samtidig nej til gode grove kulhydrater og frugt. Man må ikke undervurdere betydningen af fibre og vitaminer. De generøse mængder kød og fedtstof kan potentielt set udgøre en risiko for at udvikle både nyre- og hjerte-kar-sygdomme. Især personer der er arveligt disponeret for hjertekarsygdomme bør i min optik være yderst varsomme mod at gå ad denne sti. Det undrer mig meget at forfatteren – eller forlaget – ikke vælger at notere et forbehold overfor kosten. Det ses heldigvis ofte i denne slags bøger; evt. ledsaget af en opfordring til at opsøge ens praktiserende læge før man kaster sig ud i den nye kost, hvis man lider af eventuelle sygdomme.
Hvad der derimod står afslutningsvis i teoriafsnittet og som kun bestyrker min forundring og skepsis er flg. ”Og ikke nok med det, så tilbyder keto nogle vægttabsmuligheder og en styrkelse af de kognitive evner, som jeg erfarer er helt uden sammenligning andre steder”.
Det er svært at tage ”Ketoliv. En grundbog om sundhed og vægttab med keto” seriøst med sådanne løfter. Nicolai Varney benytter da også bogen til at promovere sin hjemmeside og virksomhed, hvorigennem kunder kan købe hjælp til ketobaseret kostomlægning.
Mad er som bekendt smag og behag. Denne bog falder ikke i min smag trods forfatterens ihærdige intentioner på at sælge budskabet.
Ketoliv
– En grundbog om sundhed og vægttab med keto
Forfatter: Nicolai Varney
Forlag: TURBINE
280 sider. Hardback.
Udgivelsesdato: 24. 2. 2020
Anmelder: Nønne Lønne Votborg