Can Xue er kinesisk avantgarde forfatter, og hendes roman Kærlighed i et nyt årtusind er indstillet til The International Booker Prize.

Hovedpersonerne er en gruppe kvinder der har udskiftet deres hårde arbejde på spindefabrikken med en slags karriere som sexarbejdere i et kurbad. Det kunne være prostitution, men minder mere om seriemonogami. Samfundet er præget af folk der overvåger hinanden, en af dem kaldes ‘angiveren’. Og ingen forbavses over, at andre ved hvor de kommer fra, og hvad der er sket i deres fortid.

Cuilan er den første hovedperson vi møder. Hun er kæreste med Wei Bo, men har alligevel sære følelser for hr. You, skønt hun nærmest finder ham frastødende. Wei Bo havner i fængslet af uforståelige men for ham selv fuldt ud acceptable årsager, og Cuilan lader sig opvarte af hr. You der underholder hende med beretninger om sit miserable liv.

Hele romanen er en surrealistisk drømmefortælling, og kærlighedshistorierne er satiriske, tragiske og overfladiske. Cuilan lever i byen men tager tilbage til sit barndomshjem på landet kun for at opleve sine slægtninge sidde i et træ og grunde over verden.

Der er masser af handling, men ikke noget plot i romanen, og nogle passager er stilfærdige grænsende til det kedelige, men sjældent i lang tid ad gangen. Så er vi igen tilbage i den sære verden, hvor det handler om kærlighed, en kærlighed der skal være en fast del af hverdagen, men uden at virke voldsom og lidenskabelig.

Romanen har mange interessante kvaliteter. Den er ambitiøs, sort og komisk. Den er ikke hurtig læst, og den er på enhver måde fremmedartet, men måske en indgang til en anderledes litteratur.

Kærlighed i et nyt årtusind

Can Xue

Oversat af Sidse Laugesen

465 sider

Korridor

Udgivet: August 2021

Birte Strandby