Ungdomsroman om kultursammenstød mellem jyder og en københavner.
Optakten giver plads til fantasifulde muligheder: Christina, der er indfødt københavner skal til Jylland for at holde jul med sin kæreste og hans familie. Christina er utryg ved at bevæge sig vest for Valby Bakke, og kæresten Morten har dertil oplyst, at familien er religiøse og forresten holder på formerne. I Christinas fantasi ser det således ud:
‘Hele familien siddende rundt om et bålsted iklædt lasede klæder, hvor de spiste halvråt kød alt imens de gryntede af hinanden…’
Heldigvis er svigerfamilien bedre end forventet, og Mortens ekskæreste, der også huserer i området, er mere sofistikeret end ventet. Så det udvikler sig til en kamp om Morten på udebane. Udfaldet overrasker ikke.
Kulturmødet er altid et godt emne, men her er banerne kridtet alt for kraftigt op, og romanen vakler mellem Christinas åbenlyse fordomme og forfatterens slet skjulte ditto om jyder, jysk – og togrejser. Hvor i Danmark findes der tog med vinduer, der kan åbnes, så man kan få bagagen ud den vej?
Desuden er lagkagekomikken genbrugt og lav: Uheldige stavefejl i en sms-besked, at falde og tabe kufferten på perronen, så svigermor får udsigt til det pikante undertøj, og at sætte sig på en medpassagers mad i kupeen.
Middelmådig sprogbrug hæmmer humoren : ‘…hendes panik forstummede hende.’
og generaliseringerne skæmmer også:
‘Den måde jyderne gjorde alting stille og fredeligt …var noget hun håbede at kunne lære meget af.’
Der er ydermere det vanskelige problem med hans og sin: ‘… det fik Christina til at genoverveje hendes holdninger.’
og bruger man ’for silde’ i Vestjylland?
Søren B. Kristensen
243 sider
Rosenkilde & Bahnhof
Udgivet: 24.10.2011