Det er ikke fordi bogmarkedet mangler litteratur om Lise Nørgaard, blandt andet har hun selv sørget for gode bøger, der bringer både Nørgaards ungdom, livet som kvindelig journalist i en mandeverden og klip fra verdens gang frem i erindringen – altid ledsaget af skarpe kommentarer og god humor. Og ikke mindst på grund af kommentarerne og humoren er det værd at læse denne bog om dansk journalistisk og brevkassernes grand old lady.

Igen får vi historien om, hvordan den unge Lise kommer i journalistlære for en kasse rødvin, som hendes far giver til sin ven, chefredaktør på venstreavisen Roskilde Dagblad, J. A. Hansen. Samme J. A. Hansen viser sig at være et godt bekendtskab for eleven, der får mulighed for at påtage sig de fleste af de opgavetyper, en provinsavis kan tilbyde; og som det allerede er eftertiden bekendt, så lærte Lise Nørgaard sit håndværk godt til senere gavn for læsere af Politiken, Hjemmet og Berlingske Tidende – i alt 52 år som journalist og redaktør, udover at vi kender hende for erindringerne, for Matador, Volmer, Med mor bag rattet, Julen er hjerternes fest og landeplagen Stjernevej.

Indholdsmæssigt har det handlet om alt fra forbrugerstof, brevkasser, interviews, udenrigskorrespondance og i et enkelt tilfælde, dækning af en sportsbegivenhed. En af de mere manifeste præstationer var at få flyttet Statens Husholdningsråds to minutter mellem morgenmusikken og Pressens Radioavis,  en anden var en kritisk reportage af et royalt bryllup i Grækenland. Bogen præsenterer Nørgaards karriere og skrivestil pænt, og også de for udenforstående lidt besynderlige forhold, der kunne være på dagbladene. Nok så interessant er historien om, da Paul Hammerich ville omlægge Hjemmet fra familieugeblad til kulturradikalt magasin. Det er spørgsmålet, om ikke ideerne og de gode skribenter – Bodil Koch, Benny Andersen, Klaus Rifbjerg og mange flere– kunne have skabt et godt blad senere, men under forsøget i 1968 – 1970 mistede bladet næsten en tredjedel af sit oplag. Måske var det for tidligt?

Let underholding om ordene fra damen, der nåede at besvare 7.000 breve fra Berlingske Tidendes læsere.

John Chr. Jørgensen

204 sider

Gyldendal

Udgivet: 2014

Birte Strandby