Jens er en fortælling, ikke en selvbiografi, men denne fortælling handler om Jens, om opvæksten i den lille by Staun i halvtredserne, om livet som forfatter og om forholdet til religionen. Samtidigt giver Jens et præcist tidsbillede af brydningerne i skoleverdenen, i landbruget og om vejen til de glade tressere.
Jens ved tidligt, at han er anderledes, nærmest sær. Han lyver og han stjæler. Forældrene er opmærksomme på de kedelige tilbøjeligheder og leverer tyvekosterne tilbage til de rette ejermænd. Siden følger en absolut uengageret skolegang. Værre bliver det, da han begynder i Nibe Skole, tilfældigt udvalgt af Undervisningsministeriet til at få en bedre skolegang.
Dansklæreren prøver at finde ud, af hvor Jens ligger i klassen og beder ham analysere en sætning. Jens ved ikke, hvad ordene analyse og sætning betyder, og forestillingen bliver pinlig; men hånende lærere er ikke usædvanlige hverken i folkeskolen eller på gymnasiet, hvor der er lærere der kommenterer vores præstationer med grundige forhånelser af vores uheldige udseende, vores bundløse dårskab og plebejiske baggrund.
Det er tiden umiddelbart før den sorte skoles endeligt, men for Jens har lærerne i gymnasiet så høj en akademisk faglighed, at hans sammenbidte skrumpeverden voksede eksplosivt.
Jens har tidligt en forventning om, at han skal være forfatter, men han kan ikke skrive, og hans stile får nul i gymnasiet, indtil det endeligt lykkes ham at frembringe noget godt – for hvilket han også får nul, fordi læreren mener, at han har skrevet af.
Et portræt af faren er også med i bogen. Faren finder, at læsning er usundt, og når Jens gribes med den bog, han læser i smug, så bliver han straffet, indtil han ved et tilfælde kommer i gymnasiet. Her erkender faren, at det må være nødvendigt at læse, og så kan knægten måske blive noget andet end landmand, for det er han bestemt ikke god til.
Vi følger Jens på vej som ung forfatter og kan glæde os over, at den unge forfatter tidligt oplever, at hans debutroman bliver obskønt indbringende.
Jens er sammensat af seks Mands-Minde foredrag på Vartov i København. Det er god læsning og en god fortælling om rigets tilstand i halvtredserne og tresserne.
Jens
Jens Smærup Sørensen
En fortælling
160 sider
Gyldendal
Udgivet: 18.09.2018
Birte Strandby