Glenn Bech kalder sit lange digt for et manifest, et kampskrift, og med mange one-liners sætter Bech fokus på de strukturelle uligheder der hersker i et lighedssamfund som det danske:

kommer storbyens woke-aktivister til at sympatisere med Lolland-Falster-klassen …

bliver det nogensinde muligt/smart at smykke sig med vennen på

kontanthjælp

ligesom med queers og andre andengjorte?

Kritikken og protesterne suppleres af klip fra barndommen og ungdommen. Det omfatter en heftig og ulykkelig forelskelse på efterskolen, og det handler om mobning i hjembyen indtil mor ordner den lede mobber, så han aldrig mobber mere – helt uden fysisk vold. Så godt går det ikke ved et senere møde med mobbere, unge drenge der leder efter ofre, måske var det et tilfælde, at et homoseksuelt par der blev mobbet, eller måske var førstemobberen homofob. Homofobien er i hvert fald den sandsynlige grund til, at hovedpersonen aldrig får den forventede lejekontrakt på sin første lejlighed. Mobberne og oplevelserne sætter sig som en frygt, og uretfærdighederne dynges op. Et kapitel handler om et du, tydeligvis en priviligeret pige, opvokset i et velhaverhjem med fuld opbakning. Pigen fortsætter den forventede priviligerede og privilegieblinde tilværelse og forstår ikke, hvorfor fortælleren tager afstand fra hende. Men i virkeligheden dømmer han alle der ikke bekæmper homofobi eller gør en indsats for at udligne uligheden:

Hvem er modigst

den veltrænede mand der hviler i sig selv

eller den buttede mand der hviler i sig selv?

Digtformen giver indtryk af, at alt unødvendigt er barberet væk, og der er ikke medtaget noget, der ikke har betydning. At fortælleren har været udsat for uretfærdigheder synes indlysende, og en del af disse uretfærdigheder har handlet om seksualiteten. Det er ikke helt til at afgøre, om Bech gør oprør mod al uretfærdighed eller fortrinsvis mod den der handler om homoseksualitet, og kampskriftet flader også ud i slutningen og handler måske meget mere om kærlighed der blev afvist.

Er det et kampskrift eller en selvbiografi?

Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet

Manifest

Glenn Bech

329 sider

Gyldendal

Udgivet: 2022

Birte Strandby