Med bogen ‘illegale rusmidler’ er der hjælp at hente, hvis man fornemmer, at ens barn er på vej ud et misbrug af rusmidler – eller hvis man har elever/studerende der viser tegn på, at de indtager rusmidler.
Det handler om at forebygge, afklare, motivere og støtte, og som der så smukt er skrevet, så er dialog bedre end foredrag, og det at man måske har røget hash engang for mange år siden, kan være en forældet erfaring der ikke kan sammenlignes med dagens afhængighedsforhold, hvorfor det er relevant at tilegne sig ny viden om emnet. Og helst så tidligt som muligt, for hvis den unge først har nået at udvikle et afhængighedsforhold, så bliver det så meget vanskeligere at afvikle det igen.
Rusmidlerne er inddelt i fem grupper: cannabis, stimulerende stoffer, opioider, psykedeliske stoffer og benzodiazepiner. De fem kategorier kan yderligere inddeles i fire grupper. Herunder eksempelvis stimulerende stoffer der skruer op for opmærksomhed, fysisk aktivitet, selvtillid, ego og paranoia, mens benzodiazepiner skruer op for sanseindtryk, angst, hukommelse og bevidsthed.
Der er en gennemgang af, hvordan de forskellige stoffer virker, og hvordan afhængighed, bivirkninger og abstinenser kan udvikle sig – opstillet i skemaer og grafer der gør læsningen overskuelig. Begrebet ‘drugging’ har fået sit eget skema med symptomer og en række forholdsregler, man kan tage for at reducere risikoen.
Ellers er bogen velforsynet med strategier, forældre og professionnelle kan gribe til, herunder både i relation til understøttelse af autonomi og motivation.
Tilgangen virker fornuftig og anvendelig, og de mange skemaer gør det overskueligt at finde ud af, hvor man begynder sit arbejde for og med den unge.
Søren Holm har en ph.d. i folkesundhedsvidenskab og praksiserfaring med forebyggelse, behandling og forældresamarbejde.
Illegale rusmidler
Forskningsbaseret viden og gode råd til forældre og professionelle
Søren Holm
89 sider
EviD
Udgivet: 2024
Birte Strandby