Danskerne elsker at hygge sig og spise god mad. Det ligger lige til højrebenet at lave en kogebog med titlen ”Hyggemad. Mad til de gode stunder”. Det har Julia Ring Olsen fra madbloggen One Kitchen gjort.
Julia Ring Olsen er 28 år. Hun begyndte med at formidle sin madglæde på sin madblog. Sidenhen fulgte også Instagram og Youtube. Her viser hun på video, hvordan man laver mad let og ligetil. Hun har så mange følgere, at hun i dag lever af at udvikle og formidle opskrifter bredt. Mange kender Julia Ring Olsen fra MasterChef 2019, hvor hun endte med en flot 3. plads. Senere løb hun med sejren i MasterChef Jul.
I ”Hyggemad” zoomer Julia Ring Olsen ind på moderne mad med inspiration fra hele kloden. Som udgangspunkt er det enkelt, og der er absolut ingen maddogmer. Bogen henvender sig ikke til bestemte segmenter, der lever ud fra en særlig diæt eller interesse. Her er fokus først og fremmest den gode madoplevelse, som man hygger sig med. Hyggemad er et individuelt begreb. Her får du 63 forskellige bud på hyggemad fra Julia Ring Olsen.
Bogen består af følgende kapitler:
- Hyggemad til hverdagen
- Hyggemad til gæsterne
- Hyggemad til dage med god tid
- Hyggemad til turen
- Hyggemad til terrassen
- Hyggemad til madpakken
- Hyggemad til regnvejrsdage
Opskrifterne rummer alt fra salat, snacks, brød, kage, tilbehør til aftensmad til decideret varme retter. Variationen er stor! Du kan finde retter, der er hurtige at trylle frem og andre, der kræver lidt ekstra tid. Bogen byder på mad til både hverdag og fest.
Julia Ring gør i meget vid omfang brug af sit enorme bagkatalog fra opskrifterne, der findes på blog og Youtube – uden at det dog fremgår af bagsidetekst eller forord. Nogle retter er præcis de samme (der kan evt. være små forskelle i måden de formidlet fx variation i målangivelser. Der kan også blot være tale om bittesmå justeringer i forhold til en enkelt ingrediens). Et eksempel er bagte kartoffelskiver med fetacreme og bacon. Eneste forskel er, at der ikke optræder hvidløg i den ene version. Et andet eksempel er grønne butterdejspakker. Eneste forskel er, at mandler i fyldet byttes ud til sesam i den nye version. I opskriften på bløde kanelsnegle er ingredienserne ens. I bogens version pensles sneglene ikke. Der er tillige en variation i opskriften på glasur men vaniljecreme, dej og remonce er fuldstændig ens.
I opskriften på æblemuffins med crumble er ingredienserne fuldstændig identiske med den, der hedder æblemuffins med marcipan på bloggen. Forfatteren har blot ændret navn. Det kan være fordi, hun finder at det er mere retvisende. Opskriften på frikadellehorn går også igen – uden forskelle.
For størstedelen af opskrifterne er der tale om, at de i deres idéform og koncept findes på bloggen. Forfatteren har til brug for bogen øjensynligt valgt at udarbejde en ny lignende opskrift med et tvist. Det er mit gæt, at forfatteren har taget afsæt i bloggens mange populære opskrifter, og ud fra disse har søgt at præsentere en god variant. Derved får læseren på trykt en opskrift på nogle af de klassikere, de kender fra bloggen. Vi er stadig mange, der værdsætter opskrifter i fysisk form.
Hos One Kitchen møder læseren mange fristende og ikke mindst opfindsomme opskrifter. De indfanger i dén grad madmoden på Instagram og tidens førende madblogs. Julia Ring Olsen giver læseren sit bud, der er enkelt og uprætentiøst. En kok vil indimellem nok rynke på næsen af valg af råvarer og fremgangsmåde, men i det store og hele har forfatteren fat i den lange ende. Ellers ville hun næppe have så mange følgere. Indimellem sænker hun barren lidt vel meget, i sin iver på at alting skal være så nemt. Jeg studser fx over hendes bud på pirogger – det drejer sig både over fyldet og måden hun frembringer det på.
Fra bloggen kendes konceptet med eksempelvis en såkaldt tærtelet (købe-tartelet der fyldes med tærtefyld). Det samme gælder for steak bearnaise salaten, der i bogen er blevet twistet til en lækker salat. De mange butterdejsopskrifter er nok nærmest hendes varemærke. De går også igen i bogen – i rigt mål.
Der er noget meget taknemmeligt ved at pakke ting ind i fed, sprød butterdej. En let og lækker måde at løfte ting på, som Julia Ring Olsen for længst har fanget. Hun er aldeles usnobbet, når det gælder god smag. Deri ligger noget uhyre befriende. Hun har ingen fine følelser, hvad angår madkulør, bearnaiseessens, (købe-)makroner, Puck hvidost eller salater. Men med tanke på, at hun har præsteret så flot i MasterChef vil jeg mene, at hun sagtens kunne udfordre sig selv og sine læsere lidt mere. Smagsuniverset er i reglen spændende. Det hænder, at det er lidt for simpelt. Opskrifterne får generelt meget af smagen fra fedme og bouillonterninger eller anden smagsforstærker (Maggi Arome).
Faste følgere af One Kitchen på SoMe vil givetvis synes det er en gave at få et udvalg af Julia Ring Olsens opskrifter på tryk. Her er er megen fin inspiration at hente! Hun bevæger sig ubesværet rundt i alt fra det internationale til det danske køkken – herunder både det moderne og det lidt mere retro-agtige. Det er forfriskende med en kogebog, der både har gammeldags pariserkager (småkage), frikadellehorn (a la de engelske), koldskål, bearnaisekartofler (rigtig Instagram-mad!) og eksotiske bao.
Julia Ring Olsen har sin helt egen tilgang til mad. Hvis du først og fremmest vægter hyggen og velsmagen, er bogen absolut en vinder. Den er flot sat op og virker utrolig indbydende. Men går du op i at lære finere/klassisk madlavning og nye opskrifter at kende bedst muligt, er den knap så vellykket. Som brugsbog får den en applaus! Den vil givetvis inspirere og støtte mange yngre i at madlavning er en hyggelig disciplin.
Hyggemad
Mad til de gode stunder
Forfatter: Julia Ring Olsen
Forlag: muusmann Forlag
182 sider. Indbundet.
Udgivelsesdato: Den 15. februar 2023
Anmelder: Nønne Lønne Votborg