Endnu en roman om en ung i krise. Iben er droppet ud af studiet, hun er forelsket i en der allerede har en kæreste, og hun bliver smidt ud af den lejlighed, hun deler med en studiekammerat. Sat tilbage eller gået i stå?

Hun får job I et analyseinstitut, hvor hun skal spørge danskerne om deres holdninger til fjernsynsprogrammer, politik og andet. Et interview tager ca. 10 minutter, selv om interviewerne altid indleder med at spørge om de må tage fem minutter af den interviewedes tid. Jobbet skal kun være midlertidigt, til Iben beslutter sig for, hvad hun så skal lave. Problemet er, at Iben ikke har den fjerneste ide om, hvad det er hun vil. Kun har hun taget enkelte beslutninger om, hvad hun ikke vil.

I afdelingen på analyseinstituttet sidder også den attraktive Malte, som Iben brænder varm på. Det kunne ende lykkeligt, men Malte har en kæreste og planlægger at rejse ned til hende i Sydamerika. Malte er det ene projekt, som Iben lægger energi i. I forhold til andre projekter og fremtidsmuligheder er hun ret passiv. Hun skal finde et nyt sted at bo, men gør ikke noget særligt ud af det, og hendes sambo må hjælpe med at søge.

Til trods for resignation og kriser så er Hverken-eller ikke nogen dyster roman. Man har hele tiden fornemmelsen af, at mulighederne ligger på lur og blot venter på en trigger til at springe op og gøre verden lysere.

Rækken af romaner om unge i identitetskrise er lang, og man skulle umiddelbart tro, at emnet havde været rigeligt belyst. Alligevel er Hverken-eller værd at læse. Den er velskreven og får fint indrammet Ibens vanskeligheder og hendes reaktioner, så man føler med hende.

Hverken-eller

Emma Josefine Jespersen

171 sider

Byens Forlag

Udgivet: 2023

Birte Strandby