Anna Elisabeth Jessens debutroman ”Om hundrede år” tog læserne med storm. Nu er hun på banen med sin nye generationsroman “Huset”. Bogen følger livet på Danmarks Radio fra 1968 og 50 år frem. Det er en velfortalt Danmarkshistorie, der følger et bredt persongalleri som arbejder på Danmarks Radio. 

Romanen er en kronologisk beretning om en række mennesker på arbejdspladsen og de historier, de  formidler på tv og radio. Læseren får samtidig indblik i de hemmeligheder, der udspiller sig bag kulisserne i “Huset”, hvor medarbejderne har deres arbejde, venskaber, konflikter, kærlighedsliv og alt derimellem. 

Kollektivromanen tager sin begyndelse i 1960´erne, hvor vi følger en række unge, nyansatte medarbejdere nederst i hierarkiet. Der er Kirsten på 20 år, som er udlært kontordame i Huset. Kirsten avancerer lynhurtigt og bliver producerassistent på børne-tv, for derefter at blive ansvarshavende. Som årene går bestrider hun større og større poster. Ole er ved bogens begyndelse psykologistuderende og kæreste med Kirsten. Han dropper ud af psykologistudiet, da han bliver tilbudt job på DR. Ole er yderst veltalende og socialt taktisk. Også han får lederjob på DR. Forholdet til Kirsten falder snart til jorden. I stedet gifter Kirsten sig med Niels, der er DR´s USA- og udenrigskorrespondent. Den perfektionistiske Niels er far til Clara. Efter en årrække ender Niels atter i udlandet; denne gang i Bruxelles. 

Ude i kulissen finder vi Otto fra Fanø, der starter som lydtekniker-elev. Han er fagforeningsmand og en dygtig ung mand. Med tiden får også han mere og mere ansvar. Solvej er ligeledes lydtekniker. Hun kommer fra Jylland med en missionsk baggrund, som hun tager afstand fra. Hun får en søn, Samuel, og flytter til en af DR´s afdelinger i provinsen, hvor hun får en lederrolle.  

Astrid og Lasse er to unge, der kommer ind i DR via Radioværkstedet. Den frigjorte Astrid er pædagog, men har ambitioner om at lave radio, som hun forfølger. Lasse starter som militærnægter, men har flair for formidling. Som autodidakt journalist med store ambitioner, dygtiggør han sig, når muligheden byder sig. 

Læseren følger på skift de forskellige karakterer og livet på arbejdspladsen. Undervejs er der løbende historiske punktnedslag på specifikke begivenheder, der gør det muligt at stadfæste, hvor vi befinder os tidsmæssigt. Forfatteren uddyber ikke disse historiske hændelser, men vækker læserens opmærksomhed ved at give et eller flere ledetråde, man mindes. 

Anna Elisabeth Jessen får præsenteret en lang række karakterer. Jeg talte i hvert fald femten. Udover hovedpersonerne, som vi følger fra start til slut, er der bipersonerne. Det er især den nye generation, der efterfølger Kirsten, Ole, Niels etc. Bogen består af mange små kapitler, der på skift følger en til tre karakterer. Denne disposition muliggør, at man kan bevare overblikket. 

”Huset” er en uhyre velkomponeret og –fortalt kollektivroman. Den virker meget velresearchet – både i forhold til livet på arbejdspladsen DR, men også i relation til de historiske nedslag og det generelle tidsbillede, der tegnes ved hjælp af miljøbeskrivelsen. Forfatteren får undervejs belyst en lang række emner. Det være sig for eksempel køn, arbejdsforhold, ligestilling og magt. Det virker som om, DR er ret indspist både fagligt og socialt. Forfatteren rejser også diskussionen om, hvorvidt DR er drevet af ”røde lejesvende”.

Nok så interessant, så fremhæves debatten om finkultur vs. populærkultur. Her eksemplificeret med radioprogrammet ”De ringer, vi spiller” og den populære Jørn Hjorting, der i bogen er omdøbt til Ib Hjort. De unge kolleger foragter programmet, og anser sig selv som værende de kultiverede. Men Anna Elisabeth Jessen stiller – heldigvis –  spørgsmål ved, om det mon er så ligetil. Generelt er der flere karakterer og hændelser, der er ret genkendelige, hvis man har fulgt lidt med i DR’s liv. 

Med sin nye roman om vores ældste og største public service tv- og radiostation trækker Anna Elisabeth Jessen atter på sin egen hovedstol. Hvor hun i sin første roman gjorde brug af bedsteforældres brevkorrespondance fra den tid, da bedstefaderen lå i skyttegravene under Første Verdenskrig, er der her tale om hendes erfaringer fra ansættelser i store medievirksomheder – herunder DR. Forfatteren er bachelor i dansk fra Københavns Universitet, journalistuddannet fra Danmarks Journalisthøjskole og manuskriptuddannet fra Den Danske Filmskole. Med denne store og vellykkede roman gentager hun sin succes fra debutudgivelsen ”Om hundrede år”, der blev nomineret til Bogforums debutantpris i 2019 og DR Romanprisen 2020. ”Huset” er flot og fascinerende læsning fra først til sidst!

Huset

Forfatter: Anna Elisabeth Jessen

Forlag: Gyldendals Forlag

428 sider. Softcover m. flapper

Udgivelsesdato: 10. 3. 2021

Anmelder: Nønne Lønne Votborg