Vi ved det udmærket. At der rundt omkring i verden sidder i hundredvis af uskyldige gidsler, der er kidnappet under deres ophold i farlige og usikre lande. Nødhjælpsarbejdere, udenlandsk arbejdskraft fra velhavende virksomheder, ja sågar turister. Nogle af de allermest udsatte er imidlertid journalister og fotografer, der rejser til kriseramte områder for at dække historier fra krigszoner og andre brandpunkter.
Den unge Amanda Lindhout fra Canada endte som purung journalist i fangenskab i Somalia. Sammen med vennen og tidligere kæreste, fotograf Nigel Brennan fra Australien, rejste de to ind i Somalia drevet af eventyret og behovet for at tjene penge. Kritikere vil måske hævde, at Amanda Lindhout var naiv og uforsigtig. I sin bog ”Huset i himlen” skildrer hun da også så handlingsforløbet åbent og ærligt, at det står klart for enhver, at de to unge pressefolk bevægede sig på kanten af det dumdristige. Men når det er sagt, så havde kidnapperne formentligt helt andre ofre i tankerne. Det var tilfældighedernes spil der gjorde, at Amanda Lindhout i 15 måneder gennemgik sit livs mareridt. En tung skæbne hun skildrer med en forbløffende oprigtighed.
”Huset og himlen” giver os hele historien om Amanda Lindhouts baggrund, og fortæller om hendes enorme udlængsel, der skyldes en svær barndom. Forældrene skilles, faren springer ud af skabet som homoseksuel og moren tiltrækkes af voldelige mænd. For Amanda Lindhout bliver de brugte blade fra National Geographic en tilflugt. Hun drømmer sig langt væk, og som ung tjener hun penge alene for at kunne rejse. Jo mere, jo bedre. Tilfældet gør, at Amanda Lindhout begynder med freelance journalistik for både at kunne rejse og tjene penge. Snart er hun på vej fra det ene farefyldte område i verden til det næste og lader sig ikke stoppe.
I august 2008 tager hun og Nigel til Somalia, hvor de bortføres. Gidseltagerne er ubarmhjertige. Hvor hun tidligere har handlet spontant og lyststyret, bliver hun langsomt velovervejet og moden. Undervejs vælger hun – efter eget ønske – at konvertere til Islam, for at sikre sig selv bedre. Alligevel udsættes hun for brutale voldtægter og ydmygelser. Desperat forsøger de to gidsler at flygte, men forgæves. Gidseltagerne strammer grebet om dem, tiden går og alle bliver endnu mere vanvittige af situationen. Det er grufuldt og grimt, men Amanda Lindhout evner på forbilledligvis at opmuntre sig selv og finde lyspunkter. Meditation og fantasirejser er blandt overlevelsestaktikkerne.
Amanda Lindhout og hendes medforfatter Sara Corbett har forfattet en medrivende, dramatisk og uhyre tankevækkende fortælling om 460 dages fangenskab, og hvad det gør ved et menneske. Bogen løfter sig op fra det sentimentale og selvudleverende; der er milevidt fra denne beretning og ”Virkelighedens verden”. Det er en lektie i at påskønne friheden, og en reminder om at vi ikke må negligere konflikterne i de krigsramte lande. Siden Amanda Lindhout genvant sin frihed, har hun arbejdet for menneske- og kvinderettigheder. Bogen giver en forståelse for, hvor vigtigt det er, at kvinder i u-lande får undervisning og støtte, så deres børn – og sønner – ikke udvikler sig til inhumane væsner.
”Huset i himlen” er desværre en evigt aktuel og vedkommende bog. Vi kan ikke være foruden dygtige og modige pressefolk, der formidler verdens gru og elendighed. Kun på den måde kan verdenssamfundet reagere. Ulykkeligvis er de oftest ikke sikret i forbindelse med gidseltagning. De fleste lande ønsker ikke at udbetale løsesummer af frygt for at opmuntre til endnu flere kidnapninger. Som Amanda Lindhout åbenhjertigt skildrer har gidseltagningen livslange konsekvenser.
Amanda Lindhout og Sara Corbett
Oversat af: Stig W Jørgensen
Udgivet: 20.03.2014
384 sider, hæftet
Gads Forlag
Nønne Lønne Votborg