Martha er politimand i Nykøbing Sjælland. En overordnet gør seksuelle tilnærmelser, Martha sparker ham i skridtet og siger op, men overtales af sin læge til i stedet at sygemelde sig med stress. Omtrent samtidigt finder man en død narkoman på et offentligt toilet. Ikke noget man normalt ville skænke megen opmærksomhed, men nogle af de andre narkomaner mener, at han er blevet myrdet.

Kort efter bliver en ung mand dræbt, og det fortsætter. En kvinde bliver kastet ud fra vandtårnet, en anden skubbet ned af en kældertrappe. 

Martha kan ikke rigtigt styre sin sygeorlov. Hun ved, at de er underbemandet på stationen, og hun foretager sine egne undersøgelser. Det er ikke alle hendes metoder, der er lige efter bogen, hun har det med at komme for tæt på og snakke over sig, men man må tage hatten af for hendes ihærdighed.

Sporene peger pludseligt på forbrydelser der er sket for mange år siden. Desværre ser det ud til, at hendes nye kæreste er involveret, men hvor er motivet?

Det meste af Hundeungerne fortælles fra Marthas vinkel. Det fungerer godt, og de fleste har mødt en Martha, ærgerrig og hårdtarbejdende, men ingen superwoman. Opklaringen går fremad i roligt tempo, og læseren får rigtigt mange detaljer undervejs, men hvis man ikke lige bor i Nykøbing Sjælland og bliver skræmt af de mange mord, er det en ret fin krimi.

Hundeungerne rummer kaskader af samfundskritik. Vi bliver konstant mindet om manglen på politi i udkantslandet, om de to gange 11 minutters rengøring om måneden, som hjemmeplejen må udføre, og om manglen på plejehjemspladser, der gør at den gamle mand i kørestolen blot må sidde der og vente på hjemmehjælpens lynvisitter.

Det var et idiotisk system, udtænkt af djøffer, der aldrig selv havde fingrene i suppen og kun kunne forholde sig til det, der kunne plottes ind i et Excel-arks firkantede kasser.

Klimaproblemerne er til gengæld ikke nået frem til provinsen, hvor en ganske stor del af tiden bruges på bilkørsel, hvis man da ikke sidder ved brændeovnen.

Hundeungerne

Pernille Plaetner & Marianne Rohweder

En Martha Munk krimi

350 sider

Grønningen 1

Udgivet: 25.01.2020

Birte Strandby