En tiltrængt vejledning til de trængte humanister der vil søge ud i det private erhvervsliv.
I modsætning til for eksempel ingeniører er humanistens stilling aldrig helt så præcis, og at søge job i en privat virksomhed kræver både talent for at tolke stillingsannoncen og overblik til at se, hvor humanistens talenter for at oversætte, skabe mening og skrive bedst kan bidrage til virksomhedens indtjening.
De humanistiske kandidater der har været i gang med jobsøgning vil i guiden møde en del velkendte råd: Fortæl virksomheden, hvad du kan gøre for dem, hvilke løsninger du kan levere. Undlad at nævne til jobsamtalen, hvad dit speciale handlede om. Her er den barske sandhed for de fleste nok, at vejleder, censor og den studerende vil være de eneste der nogensinde læser det. Men hvis du til jobsamtalen fortæller, at du gerne vil arbejde med tal, er fokuseret på salg og godt kan lide konkrete opgaver, så nakker du samtidigt et par fordomme om humanisterne.
Et kapitel tager sig af dechifrering af stillingsannoncer. Hvad er det egentligt virksomheden mener, når der i jobopslaget står:
Du bliver en del af vores Product Management-organisation og får ejerskab for Marcom-leverancer i projekter og drift.
Et andet kapitel giver bud på, hvilke steder humanisten rent faktisk passer ind i organisationen: Salg, marketing, hr, udvikling, og desuden er der lidt fakta til at booste selvtilliden:
Beregninger fra Danish Business School har vist, at ansættelse af en humanist eller DJØF’er i gennemsnit giver virksomheden en gevinst på mellem 100.000 og 640.000 kr., i forhold til hvis de ansatte en civilingeniør.
Her ville man måske nok forvente, at der blev skelnet mellem humanist og DJØF’er. Måske er der forskel på gevinsten.
Når humanisten først er ansat, anbefales forskellige strategier, der kan henlede tanken på C. Northcote Parkinsons berømte bog fra 1955: Parkinson’s Law, der handler om hvordan man rager opgaver til sig for så siden at melde ud, at der er behov for hjælp, hvorefter man ansætter en assistent og siden flere, for således at skabe sin egen lederstilling
Ydermere bydes på en ordliste over fancy buzzwords fra det private erhvervsliv, behovet for at bevare overblik og undren understreges, og kapitlet om ledelse har den afslørende undertitel Når Steve Jobs møder Ghandi.
Humanistens guide er skrevet med humor og distance, og den er ret let læst. Den omfatter også en del arrogance og tips til, hvordan man tackler chefer der måtte være dårligere begavede end humanisten.
Humanistens guide til det private erhvervsliv
Dennis Nørmark
243 sider
Gyldendal Business
Udgivet: 23.08.2016
Birte Strandby
Trackbacks/Pingbacks