Eksistentialistiske og ekshibitionistiske dilemmaer i spændende børnehøjde-fremstilling
Hr. Tryk På vil gerne gøre indtryk. Han er tydeligvis barn af jeg-skal-være-på-kulturen og stræber efter at gøre noget større – stærkere – farligere end andre mennesker, så universet bemærker ham – som at forsvinde i ørkenen i ti år eller være den første til at spille tuba på bagsiden af månen.
Alle disse kraftanstrengelser bringer ham ikke meget videre. Der er mange stræbere i verden, der kæmper om pladsen i rampelyset. Men så forelsker han sig og opdager, hvad der er den virkelige mening med livet.
Navnet, Hr. Tryk På, kan både henvise til denne tastebesatte mediekoncentrerede verden og hvordan man aktiverer den, men det kan også dække over hans energi, når det gælder om at sikre sig at blive set.
Børnebøger er historisk set karakteriseret ved forskellige træk: De kan eksempelvis være overfladiske, handlingsbestemte, typificerende, der skal være en vis bevægelse og livlighed, de skal være virkelighedsnære og genkendelige. Man kan her nok diskutere det overfladiske. Her gribes der tværtimod ind i materien. Handlingen er til at få øje på, og som sådan er vi alle typer i den elektroniske virkelighed, hvormed bogen også bliver umiddelbar, genkendelig og virkelighedsnær.
Marcussens billeder er collager, figurerne minder lidt om Tove Janssons illustrationer af Mumitroldene, bortset fra at karakterernes ansigter er fingeraftryk med et fint vink til det faktum, at en personlighed i vore dages skabes af det indtryk, personen efterlader. Rimeligt abstrakt, men derfor måske netop tilgængeligt for børn.
Mette Marcussen er medlem af illustratorgruppen.dk der rummer mange vidunderlige billeder til børn og deres voksne.
Kåre Bluitgen & Mette Marcussen
32 sider
Høst & Søn
Udgivet: 27.02.2015
Målgruppe: Fra 6 år
Birte Strandby