Martin Bigum (f 1966) er en lysende stjerne på den danske kunsthimmel og er kendt fra flere DR2 udsendelser. 

Med romanen Hovedværk springer Martin Bigum ud som skønlitterær forfatter.

Det er en yderst vellykket debut. Roman er fuld af gode betragtninger om kunst, snobberiet om samme, politik, menneskelige tragedier, og giver et klart billede af unge venstreorienteredes helliggørelse af Marx og Lenin, voldsparathed og demonstrationer i 1960’erne og 1970’erne. 

Romanens hovedperson er Vilhelm Riels, født i 1940’erne. Han er vokset op i et velhavende advokathjem i København. Drengen får alt andet end en lykkelig opvækst. Faderen er stærkt optaget af at samle på kunst og mødes ofte med datidens kendte kunstnere og overser sønnen. Moderen er underkuet og bliver fraværende, da hun af husbond bliver nægtet at udstille sine malerier. Det ender i en tragedie.

Vilhelm vælger kunsten. I bogens første kapitel er han i maj 2009 sammen med sin kæreste Ingrid på vej til Kunstmuseet. Her skal en retrospektiv udstilling af hans samlede værker åbnes. De består af 62 rulletrapper, som han har tilvirket fra 1967 til 2009. Det er ikke funktionelle rulletrapper, men installationer i flere størrelser.

Vilhelm har stor succes med rulletrapperne  og høster vild jubel og  anerkendelse i de højeste kunstneriske kredse.

Hvorfor Bigum lader sin hovedperson skabe rulletrapper, kan give anledning til undren. Det er måske ironi og et budskab om, at hvad som helst kan få betegnelsen kunst. Hvis visse forudsætninger er til stede.

Selv mener Vilhelm at kunsten ikke har grænser og ingen skal forsøge at sætte sådanne op.

Bogen igennem breder fortællingen om Vilhelm og øvrige personer sig over årene, indtil vi igen rammer dagen for den store åbning af udstillingen. Det vil ikke være fair at røbe, hvad der sker. 

Det er ikke en munter roman, Bigum har leveret. Traumer fra opvæksten rammer og hæmmer Vilhelm. Han er ensom. 

Og dog er der enkelte glimt, som kan fremkalde et smil og hovedrysten. For eksempel da  formanden for kunstfonden og kulturministeren i 1967 falder i svime af begejstring. Vilhelm har malet fire dunke hvide, sat dem sammen til en skulptur med navnet 1, 2, 3, 4 Modula. De bliver straks købt af fonden. Nogle dage efter smadrer  Vilhelm skulpturen med en økse. Og kalder handlingen for kunst. Ministeren er henrykt … for de forvrevne dele.

Hovedværk 

Roman

Forfatter Martin Bigum

352 sider

Udkom: oktober 2023

Turbine

Anmelder Bjarne Gregersen