En dramadokumentarisk roman om David Headley, der stod bag terrorangrebet i Mumbai november 2008, hvor 166 mennesker blev dræbt – og bag planerne om at angreb i København.

Beretningen er angiveligt veldokumenteret og ret overraskende, ikke mindst fordi Headley i sig selv er en selvmodsigende karakter. Han kalder sig overbevist muslim, men har været afhængig af narkotika og forsager ikke netop andre af hverdagens fristelser. Efter krisen med Muhammed-tegningerne foreslår han sine trosfæller, at man laver ydmygende tegninger af Jesus, hvorefter disse må gøre ham opmærksom på, at Jesus også er en figur i Koranen.

Headley går ind for et frit, muslimsk Kashmir, og hans hovedfjende er Indien – i hvert fald før Muhammed-tegningerne:

Headley havde drømt om, at han ville blive sendt til kamp i Kashmir og få mulighed for at skyde nogle indere. Det havde været hans personlige plan.

Ikke netop visionært og Headley har også en besynderlig tilbøjelighed til at plapre ud med alt muligt, så snart han støder på myndigheder, uanset hvem han tager med i faldet. Samtidigt er han en mand, der under planlægning af en terroraktion for sjov giver sig tid til at stjæle et håndklæde som souvenir fra et hotel.

Talentet for planlægning er ikke betagende; under turen til Mumbai støder terroristernes skib på grund og synker; terroristerne forsøger derefter at borde et indisk skib, men det kommer til skudveksling og missionen afbrydes. Headley overvejer at lade sig tilknytte en helt anden terrorgruppe.

I det hele taget lyder manden som uorganiseret og lidt af en ignorant. Det gør ham naturligvis ikke mindre farlig, og det er beroligende, at han befinder sig bag tremmer til 2039. Angrebet mod danskerne blev afblæst i denne omgang. Til gengæld er det bekymrende, at han kommer så langt i sin planlægning, som han gør – til trods for de mere eller mindre hysteriske antiterrortiltag, de forskellige vestlige regeringer begår.

Der er udmærkede klip fra Pakistans historie til støtte for forståelsen, men bogen rummer mange detaljer en del af dem uvedkomne:

Lars Løkke Rasmussen reagerede umiddelbart med vrede, da han hørte om planerne om at halshugge danskere i København. Det var fejt, mente han (oktober 2009)

Kaare Sørensen

348 sider

People’s Press

Udgivet: 2013