En kort guide til unge med ondt i selvværdet Hvert kapitel fører til en lille øvelse, og samlet skulle bogen gerne føre frem til, at den unge læser ved lidt mere om, hvordan han/hun tackler det manglende selvværd.
Indledningsvist forklarer forfatteren begrebet selvværd og sammenligner med selvtillid.
Selvværd:
Du har værdi som menneske, uafhængigt af dine styrker, dine udfordringer og dit udseende.
Din værdi er uafhængig af, hvad andre synes om dig. Du er allerede værdifuld.
Selvtillid er modsat afhængig af noget ydre, præstationer, resultater, udseende, og kan dermed påvirkes af succes, nederlag, ros.
Selvværdet kan ende med at understøtte selvtilliden, og det er selvværdet der skal arbejdes med. Det kan handle om at styrke selvaccept, gode vaner, gode beslutninger, fysiske behov mv.
Med hensyn til det fysiske, så skal man blandt andet være opmærksom på, at man får søvn nok, om man spiser for lidt eller for meget, når man er sammen med andre, og hvor meget man tænker over sit udseende. Gode vaner kan være at få motion, at spise morgenmad, at have mobilfri perioder i løbet af dagen. Og lige så nødvendig er opladning. Den kan man igangsætte ved dyrke sport, gå en tur, lave mad, strikke.
To ting går igen i flere sammenhænge, motion og fravær af skærm, og Grethe Lindbjerg er ikke den første til at understrege betydningen af bevægelse her i landet, hvor mere end 50 % af os er overvægtige, og hvor to ud af tre 11-15-årige ikke lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at bevæge sig mindst 60 minutter om dagen. Måske begynder de unges trivselsproblemer med manglen på den daglige gå- eller cykeltur til skole? Og når de nu ikke altid har mulighed for at bevæge sig rundt uden for, så må de i stedet kaste sig over skærmen. Grethe Lindbjergs guide kan være en støtte, men ville det hjælpe, hvis de havde rollemodeller – den slags rollemodeller der går og cykler sammen med ungerne, indtil de er trafikmodne, og har børnene først fanget begejstringen for bevægelse, så kan de måske ikke længere pacificeres med elektroniske spil.
Umiddelbart lægges der op til, at den unge arbejder koncentreret med sig selv, men under værdier og styrker skal også forhold til medmennesker tegnes ind i billedet:
Jeg er (som regel) god til at:
– Lytte til andre.
– Vente på andre.
– Tænke på andre.
– …
Guiden er fornuftig og let at arbejde med. Grethe Lindbjerg er teenage coach og har arbejdet med unge i mere end tyve år, og bogen vil utvivlsomt kunne fungere for nogen, hvis man er opmærksom på tegnene på mistrivsel. De er listet sidst i bogen.
Håndbog om selvværd
En selvværdsguide til unge
Grethe Lindbjerg Sørensen
64 sider
Udgivet: 17.11.2023
Forlag: Grethe Lindbjerg Sørensen
https://grethelindbjerg.dk
Birte Strandby