Spændingsroman i retro-udgave

Bernie Gunter bor på Cuba – året er 1954, og på grund af en fortid i SS under 2. verdenskrig ser han sig pludselig nødsaget til at flygte til Haiti. Han overtales til at medtage en prostitueret, der har skudt en politimand. Undervejs bliver hun genkendt, de anholdes begge to, og Gunter overføres efter et kort ophold på Guantanamo-basen til Tyskland for at blive afhørt af amerikanerne.

Gråsorte krigsbeskrivelser veksler med mere farverige helteberetninger, og romanen
er inddelt i afhøringerne i 1954 og tilbageblik på Gunters arbejde som politimand – før og under hans tid i SS, hans ophold i russisk fangelejr og ikke mindst hans gentagne sammenstød med den glødende kommunist Erich Mielke. Samme Mielke er autentisk og var minister for statssikkerhed i DDR i mere end 40 år, men i romanen er han idealist, og de to, Gunter og Mielke, skiftes nærmest til at redde hinandens liv.

Gunter er en arketypisk antihelt, han kalder sig selv den fødte taber men har nogle kvaliteter i James Bond/Alistair McLean-helte-klassen og er i øvrigt en god politimand, hvilket også er en af SSs grunde til at hyre ham, uagtet han aldrig har været medlem af nazistpartiet. Og så er han som de fleste antihelte i besiddelse af en vis moral, forstået på den facon, at han ikke myrder mennesker uden retssag og domfældelse, altså medmindre de virkelig har fortjent det.
Han optræder trods det at han er offer med selvsikkerhed og provokation i forhørssituationer, og han har nogle interessante betragtninger om amerikanske afhøringsmetoder og deres lighed med andre nationers ditto.

Gråzone

Philip Kerr

Oversat af Ole Steen Hansen
421 sider
Modtryk
Udgivet: 02.09.2011

Birte Strandby