Hvis man googler Glænø, kan man se, at Dansk Vandrerlaug, ‘Rundt i Danmark’ og VisitDenmark er blandt de første hits. Om øen står der, at det er en naturperle med en vandresti på ni kilometer, badestrand og fugleliv – kun en 450 meter lang dæmning fra fastlandet 15 kilometer sydøst for Skælskør.

Øen er 5,6 kvadratkilometer stor, og der er 40 beboere ifølge Wikipedia. Wikipedia fortæller aldrig hele historien, men i bogen ‘Glænø’ har Glænø-boerne selv samlet de væsentlige bidrag, og det omfatter slet ikke så lidt.

Her er beretningen om huse og familier, en registrant over ejendomme og beboere på øen og en række artikler om livet på Glænø.

Historien går helt tilbage til begyndelsen af 1700-tallet, hvor det meste af Glænø blev ejet af godset Holsteinborg. Befolkningstallet har svinget fra 100 i 1800-tallet til ca. 300 i begyndelsen af 1900, og nu er der kun de 40 tilbage. Med til historien hører,  at de slesvigske krige også kostede på Glænø, og heller ikke 2. verdenskrig gik ubemærket over øen. Der er flere sagn og myter i omløb, men virkeligheden er lige så interessant, når den for eksempel handler om bygningen af dæmningen. Entreprenøren skulle have 18.460 kroner. Det var i 1881.

Flora og fauna – især fuglelivet – har fået særlige kapitler, og dem med interesse for ‘vild-med-vilje’ vil værdsætte udvalget på den lille biotop.

Størstedelen af bogen handler om ejendommene på Glænø, dels er de registreret med ejere fra 1821 eller tidligere, og dels er der knyttet historier til flere af husene, en sørgelig fortælling om ung kærlighed og en mere lykkelig beretning om tilflyttere til Glænø der fandt et hjem. Bogen er prydet af mange fotografier af områder, huse og mennesker, og generelt er det en flot bog.

Som andre lokalhistoriske værker – eksempelvis Bjørnø før og nu – er det en bog der i meget høj grad sigter på lokalbefolkningen. Især skal man tage lidt tilløb, hvis man som hjemmehørende fynbo skal læse registranten. Ikke desto mindre er det en lille bid Danmarkshistorie, en del af den store helhed, og så bliver det pludseligt relevant at læse om fester, den gamle skole og livet på øen.

Glænø

Mennesker, huse og steder

1736 – 2003

Redaktion: Sidsel Jacobsen og Knud Nielsen

Skælskør Egnshistoriske Udgiverselskabet hos forlaget Kahrius

228 sider

Udgivet: 2023

Birte Strandby