Influencer Frederikke Wærens er endnu ikke fyldt 30 år. Alligevel kan hun allerede skrive fire opskriftsbøger på sit CV. Mange kender hende som Danmarks ukronede kagedronning og formidler af bage-, kage- og dessertopskrifter. I hendes nye bog ”Favoritterne” kan læserne da også se frem til søde fristelser, men her er meget mere end dét. ”Favoritterne” er hendes første kogebog! Den giver dig inspiration til nye hverdagsfavoritter. Bogen viser Frederikke Wærens interesse for det kreative måltid, der er nemt at lave.
”Favoritterne” er en farverig kogebog, der har fingeren på pulsen i forhold til tidens madtendenser på de sociale medier. Frederikke Wærens viser, hvad der er på en moderne menu. Hun forklarer, hvordan du let og ligetil selv kan fremtrylle det.
Bogen indeholder følgende kapitler:
- Snacks
- Smårretter
- Salater
- Pasta & nudler
- Kødboller og andre dejlige deller – med og uden kød
- Kartofler, kartofler, kartofler
- Mad i fad
- Mad i gryde
- Dip & dyb
- Sødt i en fart
- 4 menuer ti årstiden
- Madplan – inspiration til aftensmad i 4 uger
Måden at inddele kapitlerne kan altid diskuteres. Hver læser har sin egen opfattelse af hvad, der giver mening. Hvad er forskellen på mad, der placeres i henholdsvis snacks og småretter? Det kan anbefales at orientere sig i indholdsfortegnelsen, hvor alle retter er oplistet.
I bogens indledning fortæller Frederikke Wærens om sin glæde ved madlavning. Det skal være ”sjovt, sanseligt og kreativt”. Kogebogen er både til hverdagsbrug og til at hive frem, når man gerne vil forkæle gæsterne. Jovist!
Frederikke Wærens ligger ikke under for nogen maddogmer. Der er tale om en varieret kost med både ris, pasta, kartofler, mejeriprodukter og raffinerede produkter. Indkøbene kan snildt klares i et velassorteret supermarked. For nogen vil det være en udfordring, at forfatteren ikke forklarer bogens specielle ingredienser og tilbyder alternativer. Et eksempel er, at der fx optræder belugalinser. Det kunne med fordel forklares, at det er små sorte linser. De kan erstattes med Le Puy linser, der også kaldes delikatesselinser.
Ved hver opskrift er et dobbeltopslag med foto og en kort introduktion, der forklarer rettens idé eller smag. I venstre side er ingredienslisten overskueligt opremset i en opdelt liste. Den viser de delelementer opskriften måtte bestå af. Derved er det nemmere at bevare overblikket. I højre side ses arbejdsanvisningen, der er formidlet i afsnit for hvert af rettens elementer. Ved nogle opskrifter virker det dog, som om arbejdsanvisningen er formidlet ud i ét. Det kunne med fordel være kommunikeret lidt mere overskueligt.
Selve forklaring og arbejdsinstruktion er forklaret kort. Med tanke på brugere der er novicer, kunne det nok gøres en tand mere tydeligt og pædagogisk. Nederst – under opskriften – er der vejledning til servering og endelig er der tip til retten. Det er i reglen et forslag til at variere retten med andre ingredienser, men kan også være forslag til alternativ måde at servere retten på. I disse stop-madspilds-tider kunne der med fordel være medtænk små kreative tips til brug af rester.
Bogens vegetariske opskrifter er forsynet med tydelig angivelse ved opslaget. For så vidt er det yderst prisværdigt. Jeg råder dog til at være varsom med at lade Frederikke Wærens vejlede om det, hvis du skal lave vegetarisk til gæster. I en suppe med vegetarisk mærke indgår hønsebouillon. Her burde det være forklaret, at man altid skal vælge vegetabilsk bouillon, hvis man serverer til vegetarer.
Bagest i bogen er et alfabestik register, der giver mulighed for at finde opskriftsideer ud fra råvarer, du har.
Grundlæggende er ”Favoritterne” en inspirerende og super fin kogebog, der gør det godt. Som altid har jeg en anke i forhold til kogebøger, der i vidt omfang bygger på frit tilgængeligt materiale, som influencere allerede har lagt ud på SoMe. I dette tilfælde ligger i omegnen af 75% af opskrifterne allerede til fri disposition på forfatterens hjemmeside. Det ville være fair, hvis det vel at mærke var deklareret. Men hverken bogens bagsidetekst eller salgsmateriale oplyser, at der (primært) er tale om allerede publicerede opskrifter, der her udgives på tryk.
Hvis læseren slår opskrifterne op online, vil flere af dem være forsynet med flere billeder end i bogen. I situationer hvor arbejdsprocessen er ukendt eller på anden vis kan være kompliceret, er det oplagt at gøre brug af den gratis digitale version.
Det vrimler med flotte kogebøger. Denne lægger sig i slipstrømmen på mange andre, der viser nem hverdagsmad i bedste SoMe-stil. Præcis som når man besøger en café og har en god idé om hvad, der er at finde på menukortet, så har denne type kogebøger nogenlunde samme potpourri af opskrifter. Burgersalat, bagt feta-pasta, maste kartofler, peanutbutter-chilinudler og flødebolledessert. Det vrimler med fancy, sjove og smarte retter fra TikTok og Instagram!
Frederikke Wærens veksler de virale madtrends til en varieret kogebog med velsmag til dig. Det er jordnært, ligetil og indbydende. Tiden må vise, hvilke opskrifter du kan konvertere til dine egne favoritopskrifter.
Favoritterne
Forfatter: Frederikke Wærens
Forlag: Grønningen 1
199 sider, ill. i farver. Hardback
Udgivelsesdato: Den 3. september 2024
Anmelder: Nønne Lønne Votborg