Et spørgsmål har til alle tider pirret og fascineret menneskeheden: Er vi de eneste levende væsener i universet?
Nu har astrofysiker og professor på Harvard University, Avi Loeb, vovet sin videnskabelige pels med bogen “Er vi alene?”. Han skriver, at vores solsystem har haft besøg af et objekt, Oumuamua, af avanceret teknologi fremstillet af en civilisation et fjernt sted i universet.
Objektet blev observeret i november 2017 fra et observatorium på Hawaii. Der blev ikke set rester af gasser eller andet, som der ville være, hvis der var tale om en asteroide eller meteor. Det faktum er Loebs stærkeste argument for, at objektet ikke er naturligt.
Objektet havde ikke nogen synlig komethale. Det ville en sådan ellers have, når dens is bliver til damp på grund af friktion og varme fra Solen.
Astrofysiker Anja C. Andersen skriver i forordet, at tanken om intelligente rumvæsner, endda på vores eget dørtrin, er kontroversielt i videnskabelige kredse. Avi Loeb befinder sig i et uvejr af videnskabelig modstand. Anja C. Andersen var i begyndelsen selv skeptisk. I eftertanken lys finder hun nu, at Loeb har fat i noget interessant. Nu kan hun f.eks. godt følge Loeb derhen, at vi intet har fundet, fordi vi ikke har ledt.
Uanset om læseren af “Er vi alene?” køber hovedbudskabet eller ej, er det på mange måde en interessant bog. Loeb finder det således arrogant, at tro vi er alene. Når vi kan, er der også andre der kan.
Forfatteren nævner, at mange af vores galakses 200 milliarder stjerner har planeter, der er beboelige på samme måde som Jorden. Dermed mener han, det er sandsynligt, at der har udviklet sig intelligente organismer.
Det kræver skærpet koncentration at komme igennem de 240 sider. Bogen er fyldt med forkortelser på diverse organisationer m.v., og der er ulideligt mange paranteser med alenlange sætninger.
Rumforskning
Er vi alene?
Forfatter Avi Loeb
240 sider
Oversat af Brian Dan Christensen
Udkommet marts 2022
Forlag Gyldendal
Anmelder
Bjarne Gregersen
Artikel i Ingeniøren: https://ing.dk/artikel/vaerd-at-vide-oumuamua-komet-eller-stykke-rumskrot-254980
Artikel i videnskab.dk: https://videnskab.dk/teknologi-innovation/kan-det-mystiske-rumobjekt-oumuamua-vaere-et-fremmed-rumskib