I denne tid er det 75 året for bombningen af Den Franske Skole. Jonas Kleinschmidt har forfattet ungdomsbogen ”Engle over København” om at være ung under besættelsens sidste tid og om den uheldssvangre bombning af Den Franske Skole.
Rammefortællingen i ”Engle over København” foregår i nutiden, hvor vi møder hovedpersonen den unge teenager Johannes. Johannes og hans familie bliver kaldt til hospitalet i Gentofte. Den aldrende farfar er netop sovet ind og de skal sige farvel. Mødet med døden sætter Johannes så meget ud af kurs, at han stikker af fra sygehuset på en gammel cykel. Pludselig er han tilbage i tiden, hvor han står overfor ingen anden end sin egen farfar Raf, dennes venner og mor.
Læseren skal altså acceptere tidsrejsen som et grundpræmis for fortællingen her, men hvis man gør det, er der lagt an til en både hyggelig, varm og informativ fortælling om livet som ung i København i marts 1945.
Johannes og Raf hænger ud et par dage i marts, hvor de to møder hinanden efter Raf taber en strikhue. Johannes råber ham an og derpå er de sammen. Det spøjse er, at moren i fortællingen uden videre accepterer Johannes pludselige tilstedeværelse, lader ham sove hos dem og bespiser ham. Man må undre sig over, at en enlig mor i 1945 angiveligt havde plads og råd til at bespise en ekstra ung mand med masser af kød og kartofler, sådan som forfatteren vil have os til at tro. Når man ser bort fra de forbehold, der er i forhold til historiens opbygning og præmis, så er det alligevel en herlig og rørende beretning om at være ung under 2. verdenskrig.
Sammen med Raf oplever Johannes hvordan det er at være ung i København i krigens sidste tid. Han konfronteres med de problemer det giver, når ens kammerat er i familie med en nazist. Johannes er sammen med Købmand Jørgensens søn Muffe i købmandsbutikken, da butiksruden smadres og der råbes ”Nazizvin” og ”Landsforræder”. Det sker fordi storebroren angiveligt er nazivenlig.
Johannes oplever et par dage, hvor hverdagen er præget af rationeringer, kaffeerstatning, mørklægningsgardiner og tyske soldater i gadebilledet. Om aftenen hænger de unge ud på hemmelige steder, mens de lytter til jazz og både ryger og drikker i smug.
Morsomheden og hyggen hører dog op, da vi når bogens sidste del, der skildrer den 21. marts 1945. Her bomber Royal Air Force fly ved en katastrofal fejl Den Franske Skole i stedet for at ramme deres planlagte mål, Shellhuset. Ras og Johannes er øjenvidner til katastrofen. De kæmper for at hjælpe til med at redde menneskeliv. De to unge oplever ofrenes angst og smerte på allernærmeste hold.
Nu får Johannes indsigt i de rædsler, der gjorde at hans farfar for altid var mærket af katastrofen i marts 1945. Det var en tragedie han bar med sig hele livet og aldrig kunne tale åbent om.
”Englene over København” er en velfortalt ungdomsroman, der har noget på hjerte og evner at få det formidlet ud. Forfatteren evner at gøre det historiske stof vedkommende og spændende.
Romanen er letlæst og kan læses af både piger og drenge. Den er ikke kun henvendt til teenagere. Tweens vil også kunne læse med – eller nyde bogen som oplæsningsbog.
Jonas Kleinschmidts ungdomsroman er en glimrende indføring i hændelserne omkring bombningen af den franske skole, men den beskæftiger sig også med besættelsestidens levevilkår og –præmisser. Hvis man kan sluge bogens opbygning og grundpræmisser, er det en hel igennem herlig og velfortalt historie, der understreger værdien af venskab, sammenhold og hjælpsomhed. Derudover er det også en rørende og smuk beretning om at miste et familiemedlem.
Englene over København
Forfatter: Jonas Kleinschmidt
Forlag: TURBINE
242 sider. Hardback
Udgivelsesdato: 20. 3. 2020
Anmelder: Nønne Lønne Votborg