‘Dør man ikke i synden, så er der jo intet liv. Liderlige og morderiske mennesker hersker over jorden og havene, og så taler du, gamle Paulus, om at vi ikke skal trælle for synden. Men det var jo Gud den almægtige, der bragte Adam i det baghold. Det var jo Gud, der plantede slangen i haven. Det var jo Gud, der opfandt synden og liderligheden for på den måde at sætte mennesket på plads til evig tid.’
‘Det var dig Gud, der bragte Eva og liderligheden ind i verden. Glem ikke det!’
Jørgen Madsen gør status over sit liv. Han har besøg af sin datter, som han ikke har set meget længe, og samtalen går trægt. Kontakten til sønnen er ikke bedre. Jørgen overvejer, hvordan de børn som han selv synes, at han har gjort meget for, i den grad har lagt afstand til ham. Han har giftet sig igen, og børnene er ikke vilde med hans nye kone. Selv synes han jo, at ægteskabet går godt, og at han har fortjent sin sene lykke.
Jørgen Madsens beretning ledsages af andre, små historier. Vi møder hr. og fru menighedsrådsmedlem Danielsen på juleindkøb. Fru Danielsen har styr på status og gaver, mens stakkels Danielsen er panisk angst for at blive trådt ned eller angrebet af hysteriske julekunder. Ved nærmere eftersyn ser det ud til, at ægteskabet er baseret på grundliggende småborgerlige normer, der gør det meget vanskeligt at acceptere, at deres søn er homoseksuel, hvorimod det er forbundet med en vis nydelse, når skattevæsenet griber naboen i sort arbejde.
Værre er historien om lægen, præsten og den prostituerede. Kvinden er hos lægen, der under hele konsultationen – der trækker i langdrag – kæmper mellem sin foragt for kvinden og sin lyst til hende. Præsten har en lidt anden tilgang. Han irettesætter Gud og slår siden en murersvend ned for efterfølgende at voldtage den prostituerede.
‘Hun var en hel hoppeborg, et slaraffenland for brunstige hankønsvæsener at se på.’
Som læser bliver man trukket rundt i Jørgens liv, og først til sidst aner man, at man måske ikke har fået sandheden. ‘En stor misforståelse’ kan læses på flere måder, som en afviklingsroman – måske handler det om den sidste tid i livet, om hvad der sker lige før og efter døden, eller måske handler det om hverdagen, om vores overforbrug og om katte, og i så fald er romanen morsom og let læst. Man kan også læse teksten som en kritik af vores måde at indrette verden på med vild vækst og overforbrug. Under alle omstændigheder kan man nyde sproget og karaktererne med deres sære tilbøjeligheder og mere eller mindre dybe samtaler.
‘Mere forbrug, mere forbrug. Det er sund økonomi, her og nu, sang statens minister.’
En stor misforståelse
Michael Søbygge Pedersen
mellemgaard
Udgivet: 2022
Birte Strandby