Med fokus på hvordan forfædrenes mønster brydes, fortæller professor og læge Henning Beck-Nielsen om barndom og ungdom og især om, hvad der påvirkede ham til at blive mønsterbryder.
Det er beretningen om en opvækst i Vester Hornum, et samfund på 1.000 sjæle. Henning Beck-Nielsen er født i 1945, hans far var kørelærer, og havde lille Henning gjort som sine jævnaldrende i Vester Hornum, var han nok kommet i lære eller var blevet chauffør. Der er ingen der anbefaler ham at gå universitetsvejen. Tværtimod hører han to tanter tale om hans lidt ældre fætter, ‘der desværre ikke rigtigt havde klaret det så godt som karl på landet og derfor var nødt til at læse til skolelærer …’
Lysten til viden er der tidligt, selv om Henning gik i skole, før pædagogikken blev børnevenlig. En klassekammerat er nødt til at begynde sin dag med at hjælpe faren med at røgte køer og kommer for sent i skole hver dag. Det udløser konsekvent en lussing fra læreren, selv om enhver kan se, at det er uretfærdigt.
At blive landmand er ikke tillokkende, men det er ikke kun kontakten med de forskellige erhverv der afskrækker eller tiltrækker. Indre Mission er stærk på egnen, og unge piger der blev gravide uden for ægteskabet havde hårde kår. Hennings egen mor råder ham til aldrig at stole på nogen fra missionen, og konklusionen bliver:
Indre Mission fandtes ikke i akademiske kredse, og det var endnu en grund til at få en højere uddannelse.
Vejen til uddannelse er imponerende, men mere interessant er fortællingen om livet på landet, om de lokale originaler og om farens og forfatterens rejse til USA:
… men da han mødte en høj mand på rulleskøjter, iført kjortel og turban, … så udbrød han spontant: ‘Nu vil A hjem’.
Bogen er velforsynet med fotografier og anekdoter, og vi får også et indtryk af Himmerland, men generelt er beretningen mest interessant for den læser der kan relatere til forfatteren eller fødeegnen.
Du kan hvis du vil
– En mønsterbryders historie
Henning Beck-Nielsen
156 sider
Kontrast ApS
Udgivet: 2024
Birte Strandby