Tidligere på året røg Tove Ditlevsen pludselig ind på undervisningskanonen, der oplister de forfatterskaber skoleelever som minimum skal læse i folkeskolen og gymnasiet. At det affødte en debat i medierne skyldtes alene det faktum at de to nye forfatterskaber – Tove Ditlevsen og Henrik Ibsen – samtidig betød et farvel til Martin A. Hansen og Klaus Rifbjerg. Tove Ditlevsens forfatterskab er der næppe nogen, der betvivler kvaliteten af! Hun kan som få skildre menneskets sorg, smerte og tvivl. Det vidner erindringsbøgerne ”Barndom” og Ungdom” om på fornemmeste vis. Forlaget Gyldendal genudgiver de to bøger i en samlet udgave under titlen ”Det tidlige forår”. Senere følger ”Gift”, der skildrer Tove Ditlevsens voksenliv.
I ”Barndom” åbner Tove Ditlevsen døren til sit barndomshjem i en fattig arbejderfamilie på Vesterbro i København. Hun skildrer med stor ægthed og smerte de første år af sit liv. Allerede her mærker læseren kimen til det sårbare sind. Tove må ind- og tilpasse sig på alle måder, og bliver hurtigt vant til at lægge låg på sig selv. Hun er den generte, triste og tænksomme pige, der skiller sig ud ved at læse og digte. I hjemmet opmuntres hun på ingen måde til at følge sit kald. Faren er ofte arbejdsløs og målet er blot at få Tove gjort i stand til at klare sig selv. Gymnasiet kommer hun derfor ikke i, selv om skolen gerne ser det og hun også gerne selv vil det. ”Barndom” er skrevet med stor inderlighed. Det er ikke alene en rørende beretning om forfatterens tidlige barndom, det er også en rammende samtidsskildring.
Forholdet til moren er vanskeligt og kraftigt medvirkende til at Tove ser frem til sin ungdom. Som 18 årig kan hun flytte hjemmefra og bo på værelse. I ”Ungdom” beretter Tove Ditlevsen om sin unge år, hvor hun famler rundt og gør sig dyrekøbte erfaringer. Det følelsesforsømte arbejderbarn sidder dybt i hende, og medvirker til at Tove er usikker i al sin færden. Hun starter ud som ung i huset, men det går ikke! Snart følger skiftende stillinger som lagermedarbejder, køkkendame og kontordame. Om aftenen går hun ud, danser og møder andre unge.
Tove Ditlevsens litterære debut med digtet ”Til mit døde barn” i det litterære tidsskrift Vild Hvede skildres detaljeret. Samtidig med Tove slider i det for at få tilværelsen til at hænge sammen, skriver hun på sine digte. Hun ønsker brændende at få dem udgivet, men hun er samtidig tilbageholdende i forhold til at sælge sig selv som forfatter. Her mærker man tydeligt de ar, hun bærer med fra en barndom uden nærhed og opmærksomhed.

”Det tidlige forår” er en rørende skildring af Tove Ditlevsens barndom og ungdom. Med denne åbenhjertige fortælling om sin egen opvækst åbner Tove Ditlevsen for en hel anden forståelse af hendes noveller, digte og romaner. Romanen giver et enestående indblik i datidens fattige Vesterbro, der i dette tilfælde ikke alene var fattig på materielle goder, men også på kærlighed og omsorg. Det forplantede sig som bekendt til Tove Ditlevsens sind og affødte stor angst og smerte.

Det tidlige forår – samlet udgave med Barndom og Ungdom

Tove Ditlevsen

Gyldendal

302 sider, paperback

Udgivelsesdato: 01.04.2015