Den amerikanske forfatter Alix Rickloff er kendt for sine historiske romaner, der rummer kærlighed og drama. Det samme gør sig gældende i hendes nye roman ”Det sidste lys over Oslo”. Det er en spændingsfyldt historisk roman, der foregår i begyndelsen af Anden Verdenskrig tilsat en generøs mængde romantik. 

Vi møder den amerikanske diplomat Daisy Harriman, der leder det amerikanske gesandtskab i Norge i 1940. Som kvinde er det bemærkelsesværdigt at spille så stor en rolle. Men Daisy Harriman var en karakterfuld og handlekraftig ældre kvinde. Snart skulle hun dog blive sat på en stor prøve af fuldstændig essentiel betydning for kongefamilien og -slægten. 

Hvor bogens Daisy Harriman bygger på virkelighedens Florence Harriman – i daglig tale Daisy – er bogens anden centrale karakter, hendes niece, derimod en fiktiv figur. Fortællingens Cleo Jaffray er en ung kvinde, der er kommet i en alvorlig klemme mellem kærlighed og den ulmende krig. Den mand hun elsker, en musiker, er forsvundet under den nazistiske bombning af Warszawa. Hun er derfor søgt mod Norge og sin gudmor, som hun desperat håber, kan hjælpe med at finde ham. 

Da Tyskland invaderer Norge, får Daisy Harriman hænderne fulde af diplomatiske opgaver. Ambassaden må evakuere og modvilligt indvilliger hun også i at hjælpe Cleo. I takt med krigen tager til, stiger alvoren for den norske kongefamilie der splittes. De allierede forsøger at udtænke planer, så hele kongehuset kan hjælpes i sikkerhed. Daisy må overbringe den norske kronprinsesse bud om, at man gerne vil hjælpe hende og børnene til Amerika. Prinsessen indvilliger nødtvunget. Kongefamiliens farefuld flugt er ikke forbi! Under rejsen ud af Sverige og Norge eskorteres prinsessen og børnene af Daisy og Cleo. Det er dramatiske scener, som vi kender fra familiens flugt som skildret i ”Kongens valg” af Alf R. Jacobsen. Pludselig banker fortiden på. 

Alix Rickloff har skrevet en interessant historie om den tyske invasion af Norge og det, der fulgte. Bogen giver et fascinerende indblik i et land, der er presset maksimalt og hvor mennesker må yde deres allerbedste for at hjælpe hinanden og kæmpe for en fælles sag. Undervejs i fortællingen får læseren flere brikker fra Cleo Jaffrays fortid og ikke mindst kærlighedsliv. Selv om krigen tager til, mærker Cleo alligevel kærligheden titte frem. Men hvem kan hun stole på nu? 

I løbet af fortællingen udvikler den unge Cleo Jaffray sig. Denne modning gør godt, da hun i begyndelsen kan virke decideret irriterende. Daisy Harriman er derimod en ubetinget rollemodel fra start til slut – præcis som virkelighedens beslutsomme kvinde.

I sidste del af bogen venter der læseren en uventet overraskelse, som giver romanen et ekstra lille lag krydderi. ”Det sidste lys over Oslo” er dramatisk og spændingsfyldt. 

Personligt er jeg mere optaget af den historiske fortælling end det romantiske element, som kan forekomme en anelse klicheagtigt. Det vil altid være en smagssag. Forfatteren skriver med stort engagement og mange livagtige dialoger. Stilen er lidt vel sentimental for mig. Forrest i bogen findes et glimrende oversigtskort over Norge og Sverige, hvor Daisy Harrimans rejse i foråret og sommeren 1940 er indtegnet. Bogen afsluttes med forfatterens note samt en tak. På min konto er det et plus, læseren her får indblik i fakta om Daisy Harriman og arbejdet med bogen. 

Grundlæggende er det velgørende at se en amerikansk forfatter udvælge en nordisk historie om end med en af deres egne stærke kvinder i front. Daisy Harrimans kongelig redning var bemærkelsesværdig og ikke så lidt væsentlig for det norske kongerige. Romanens fokus er imidlertid i større grad ambassadørens niece end hende selv. Dét ærgrer mig! I 2020 viste norsk tv fiktionsserien Atlantic Crossing om den norske kronprinsesse Märthas flugt til USA. Her var Daisy Harriman en lille biperson. For mit eget vedkommende så jeg gerne at forfatteren havde vægtet anderledes. Daisy Harriman fortjener hovedrollen. 

”Det sidste lys over Oslo” er til dig, der altid er nysgerrig på kærlighed, kvinder og krig. Hop i tidsmaskinen og rejs til Norge under krigen. Bogen giver et lærerigt og spændende indblik i besættelsens voldsomme konsekvenser, og den skildrer hvordan krigen fordrede mod, beslutsomhed og styrke. Du kan først og fremmest glæde dig til dramatisk og følelsesfuld underholdning. 

Links: 

Fakta om Daisy Harriman

Forfatterinterview 

Om Atlantic Crossing  

Det sidste lys over Oslo

Forfatter: Alix Rickloff

Oversætter: Dorthe Klyvø

Forlag:  HarperCollins

365 sider, indbundet

Udgivelsesdato: Den 23. januar 2025

Anmelder: Nønne Lønne Votborg