Børnebogsforfatteren Annette Herzog udkommer nu med den selvbiografiske fortælling ”Det der var”, om sin bemærkelsesværdige opvækst i det tidligere Østtyskland.
Annette Herzog er født i 1960. Hun voksede op i den lille landsby Grossbeeren, der ligger lige syd for Berlin. I ”Det der var” ser forfatteren tilbage på sin tilværelse i det tidligere DDR og på murens fald i 1989. Bogen udkom i oktober 2020 i anledning af 30-års jubilæet for Tysklands genforening. Derfor tager fortællingen afsæt i at Annette Herzog fortæller om den aften, hvor grænserne begyndte at blive åbnet. Hun og hendes mand tog sammen med venner fra deres lejlighed afsted i den vesttyske metro ind i ukendt land. I Vestberlin købte de en dåse Coca Cola og en Cornetto-is med til børnene, der sov hjemme i lejligheden.
”Det der var” er en velfortalt og lærerig beretning om at vokse op i DDR. Annette Herzog fortæller i detaljer om hverdagslivet under det østtyske styre – især set med barnet og den unges øjne. Hun beretter om skolen og gymnasiet i Østberlin, hvor reglerne er mange og stramme. Regimet dikterer fx at kun to fra hver klasse må gå videre til gymnasiet, og det skal være arbejderbørn. Heldigvis kæmper Annette Herzogs far for at hun kan få dispensation, så hun også kan komme i gymnasiet. Hun beretter om, hvordan skolebørn skal deltage i et arbejdskollektiv. Én gang i ugen skal hun gå til pionereftermiddag. Der er tale om ren og skær manipulation – sådan som det er tilfældet i mange sammenhænge. Børnene skal forstå at kommunismen er det bedste i verdenen.
Annette Herzog skriver med stor entusiasme og fortællelyst om en ungdom med både sorger og glæder. Hun beretter om, hvordan der stilles krav til de unge, de går i skole seks dage, at der er et vareknaphed og hendes længsel efter Levi´s bukser og andre luksusvarer fra Vesten. I takt med at Annette Herzog og hendes søster bliver ældre, får de appetit på mere og mere af livet. DDR er et land, hvor alting er sat i system. Det er fx fagforeningerne der administrerer ferieboliger, og arbejdsgiverne har pligt til at sørge for feriemuligheder. I praksis kan man kun feriere i andre udvalgte kommunistiske lande.
Jo ældre Annette Herzog bliver, jo mere lyst får hun til at opleve mere af verden. Hun vælger derfor – taktisk – et sprogstudie, da hun skal på universitet. Dermed vil hun kunne få adgang til kontakt med udenlandske gæster og måske også rejser til udlandet. Håbet er, at blive tolk i engelsk og et nordisk sprog. Men som med alt andet er det det kommunistiske styre der afgør ens endelige skæbne og studievalg.
Annette Herzogs fortælling om sit liv i DDR er et medrivende og informativt tilbageblik på et kommunistisk styre, der indoktrinerede hvad indbyggerne måtte tænke, mene og gøre. Men hendes historie er også fuld af gode og glade minder om en tid med sammenhold og varme i familien og blandt vennerne.
Med ”Det der var” får læseren et fascinerende erindringsbillede fyldt med hyggelige minder og finurlige detaljer om livet som DDR-borger i alle hverdagslivets aspekter. Annette Herzog zoomer ind på arbejdsliv, ferieliv, skolegang, studieliv, boligforhold og –tildeling, trafik og biler, kvindeliv og meget, meget mere. Det er både tankevækkende og trist at læse, om hvordan staten bestemte så meget. Omvendt har Annette Herzog netop oplevet DDR og kommunismen, mens det så småt var på retur. Der blæste i flere henseender nye, milde vinde. Derfor er ”Det der var” også en bog om håb og fornyelse. I bogen beretter hun om, hvordan borgerne lidt forsigtigt men glade tog imod forandringerne og ikke mindst murens fald. Hun nævner imidlertid også de uheldige ”sidegevinster” genforeningen medførte for de tidligere DDR-borgere.
Annette Herzog var færdiguddannet dansk tolk og var mor til fire, da hun i 1991 tog til Danmark med sin familie. Eneste anke til bogens ellers så vellykkede formidling er dens slutning, der virker en kende abrupt.
At læse ”Det der var” er alt i alt en særdeles berigende og givende læseoplevelse. Annette Herzog fortæller med stor entusiasme og oprigtighed om det DDR, der på godt og ondt har formet hende. Som læsere kan vi være glade for at få lov at blive indviet i dét. Så tak herfra!
Det der var
Historier fra den anden side af muren
Forfatter: Annette Herzog
Forlag: Colibri
280 sider. Hæftet
Udgivelsesdato: 21. 9. 2020
Anmelder: Nønne Lønne Votborg