Genudgivet sammen med Niels Barfoeds glimrende portræt fra 2011 Manden bag helten. Knud Rasmussen på nært hold.

Den store slæderejse er den femte Thuleekspedition 1921-24 fra Hudson Bay over det arktiske Nordamerika til Beringstrædet – og beskrivelsen handler om vejen, mødet og opholdet.

Flere myter ligner andre landes fortællinger men med en tilpasning til det miljø fortællerne bebor. En af myterne handler om den store ånd der hersker over sødyrene: En datter vil ikke giftes, hun bliver bortført af en stormfugl. Da faren vil hente hende tilbage, møder han et stormvejr så voldsomt, at han er nødt til at ofre hende. Hvorpå hun synker ned til havets bund og bliver til den store havånd. Det er vigtigt at være på god fod med den store havånd, og her har åndemanerne deres funktion. Forholdet til naturen og til døde mennesker og dræbte fangstdyrs sjæle bliver sammen med kampen for mad det basale i en religion der alt andet lige forekommer logisk i en hård tilværelse hvor også mord på fjender, på den familie der vil forhindre et ægteskab og på spæde piger finder sted.

En af mange fortællere er Orulu ‘den besværlige’ der beretter om et liv, hvor først hendes far og siden andre af de mænd, der kommer til at forsørge hendes mor og hende dør i kampen for det daglige brød. Men historien ender lykkeligt. Orulu bliver godt gift og får syv stærke børn.

Det er et smukt, råt portræt af den nordligste del af verden, malet medlevende og med forståelse for, hvordan nødvendigheden bliver skabt. Mange sange om liv og skæbne er nedskrevet her. Knud Rasmussen holder øjnene åbne og genfortæller til vores oplysning. En historie handler om fundet af et skib, Erebus eller Terror, engelske skibe afgået fra England i 1849. Skibet er forladt, og de to fangere der opdager det, skiller bøsserne ad, slår løbene til harpuner og bruger fænghætterne til fingerbøl.

I vores øjne måske en naiv verden men også en verden, hvor fremmede mødes med denne hilsen:

Vi er kun ganske almindelige mennesker, der ikke tænker på noget ondt.

Knud Rasmussen

260 sider

Gyldendal

Udgivet: 27.04.2016

Birte Strandby