De proteinrige diæter har gået deres sejrsgang de seneste år. Aldrig har det været så populært at spise kødrig kost med masser af frugt, grønt og nødder – og nul hurtige kulhydrater.

I stenalderkosten – også kaldet palæo – er princippet, at man skal spise som stenaldermennesket for at opnå sundhed, velvære og en optimal vægt.
Gitte Heidi Rasmussen, der har en baggrund som ernærings- og husholdningsøkonom, har forfattet bogen ”Den letteste vej til stenalderkost”. Til daglig arbejder hun freelance som madskribent og foodstylist. Hun har forfattet en lang række kogebøger herunder ”Den letteste vej til 5:2 kuren” og ”Den letteste vej til LCHF kuren” – der begge er en del af samme ”Den letteste vej til”-serie, som denne bog er en del af.
”Den letteste vej til stenalderkost” minder om en pocketbog. Der først og fremmest fokus på opskrifterne, som bogen rummer hele 200 af. Der er derimod ingen former for billeder – end ikke et forsidebillede. Indledningsvis er der en ultrakort guide til palæoprincipperne, men det er de 200 opskrifter der er i højsæde i den 191 sider lange bog. Der er opskrifter til alle dagens måltider; lige fra bagværk, morgenmad, frokost til aftensmad. Maden er enkel og uprætentiøs. Det er stenalderkost til den travle hverdag. Nem, enkel og kødrig kost piftet op med masser af grøntsager, æg og nødder især. Brugen af mælk er yderst minimal.
Om man er for eller imod stenalderkost må være op til en personlig overbevisning. Bogen diskuterer på ingen måde fordele eller ulemper. Det må være væsentligt at bemærke, at bogens kost ikke matcher de officielle kostråd. Visse kritikere hævder, at den proteinrige kost på sigt kan skade nyrerne. Derfor bør den enkelte naturligvis være opmærksom – og evt. diskutere en kostomlægning til stenalderprincipperne med sin læge. Ikke mindst hvis man allerede fejler noget. Det gør bogen ikke opmærksom på, og det må anses som en væsentlig mangel!

Gitte Heidi Rasmussen

Gyldendal

191 sider, hæftet

Udgivelsesdato: 30.10.2014

Anmeldt af Nønne Lønne Votborg