Hvis det ikke var for den corona, der er så svær at få bugt med, ville mange danskere drage mod nord til Norge i sommerferien. ”Den danske bog om Norge” er en inspirerende fortælling om vort broderland. Bogen, der er skrevet af den halvt danske og halvt norske Kristoffer Flakstad, kan meget mere end de sædvanlige guidebøger. Her får du et relativt helstøbt og dog stærkt personlig portræt af Norge fortalt med danske øjne. Men tag ikke fejl: Kristoffer Flakstads kærlighed til Norge er stor og dét bærer bogen præg af.
”Den danske bog om Norge” gør dig klogere på Norges historie, kultur og ikke mindst relationerne mellem Danmark og Norge.
Forfatteren Kristoffer Flakstad er født og opvokset i Danmark, men det er tydeligt at han elsker Norge i almindelighed og Bergen i særdeleshed. Det er her, hans mors familie kommer fra. Den gamle hansestad Bergen er angiveligt den bedste hovedstad, som Norge aldrig fik. Siger man i Bergen, vel at mærke. Bergen er landets kosmopolitiske centrum, hvor kulturlivet stortrives. Samtidig er det Norges vindue mod vest og porten ud til verden. Det er også byen, hvorfra kendte navne som Ludvig Holberg og Amalie Skram stammer.
Bogen tager dig med tilbage i tiden, så du får indblik i landets spændende historie og ikke mindst viden om de fælles rødder mellem Danmark og Norge. Jeg fandt det særligt inspirerende, at læse om den tidlige middelalder. Det var b.la. dengang Norge var en stor europæisk magt og Leif den Lykkelige drog afsted mod nye territorier. Han slog sig som bekendt ned i Vinland, og snart voksede de Grønlandske bygder til egentlige bysamfund. I mange år var Norge Danmark overlegen, eftersom de danske vikinger mistede kontrollen over England.
Årene gik. Som bekendt fik Norge sin egen forfatning i 1814, og i 1905 blev unionen med Sverige så også ophævet. Der var fremgang i sigte for Norge, der b.la. havde haft store udfordringer med pest og sult.
Kristoffer Flakstand beretter kronologisk, men i overordnede linjer hvor han slår ned på udvalgte fikspunkter. Som formidler har han fokus på de gode historier. Af særlige anekdoter er fx beretningen om Norges vigtigste eksportvare: tørfisk – eller stokkefisk, som det også hedder. Tørfiskens historie går helt tilbage til vikingetiden. Fisken blev særlig populær med kristendommens indførsel, eftersom man dengang ikke spiste kød i fasten. I 1431 var en adelig veneziansk købmand på vej i sit skib fra Kreta, men uvejr slog dem voldsomt ud af kurs. Længe efter endte besætningen ved Lofoten. Italienerne overlevede takket være norsk venlighed og lærte tillige tørfisk-teknikken, som de tog med retur til Norditalien. Snart tog et handelseventyr form. I dag kan du spise tørfisk – stoccafisso – i Støvlelandet.
”Den danske bog om Norge” må roses for sit potpourri af fine fortællinger om Norges historie, samfund og kulturliv. Der er ingen tvivl om at forfatteren qua sine rødder sidder med en unik insiderviden. Det formår han at formidle entusiastisk og veloplagt. Men bogen er og bliver et overordnet indblik i broderlandets historie, kultur og særlige DNA. Den giver sig ikke ud for at komme hele vejen rundt om politik, udenrigsforhold, natur, sport og handel mm. De emner den beskæftiger sig med, er derimod af den type, som læsere generelt forventes at ville fatte interesse for. Du kan fx glæde dig til at læse om datidens og nutidens kendte kunstnere, få et lille indblik i landets tilgang til madkultur og gastronomi, høre om kongehuset, læse om oliefund og –rigdom etc.
Forfatteren gør sig umage med at illustrere, hvilke ligheder og forskelle, der er mellem Danmark og Norge. Samtidig sætter han det også ind i en kontekst, så læseren kan forstå baggrunden for det. Den dag i dag er der store forskelle mellem de to lande trods en stor kulturudveksling. Norske kunstnere lægger til eksempel stor vægt på at blive udgivet i Danmark. Omvendt har danskerne det med at tage æren for nordmænd, de fejlagtigt måtte betragte som værende danske. Kristoffer Flakstad remser adskillige eksempler op på nulevende og afdøde kunstnere, der er rejst fra Norge til Danmark. Men nogle tog også turen den anden vej. Det drejer sig fx om Sigrid Undset og Aksel Sandemose.
Indimellem bliver fortællingen en anelse beskrivende. Der er emner, hvor det virker til at forfatteren ikke går nok i dybden. Men det er samtidig dybt imponerende at opleve, hvor mange forskellige tematikker Kristoffer Flakstad kommer rundt om på kun 250 sider, som i øvrigt også indbefatter mange smukke billeder.
Jeg savner af og til lidt mere af forfatterens egen holdning og måske et mod til at udfordre læseren. Bedst fungerer det fx i afsnittet om 2. Verdenskrig, hvor Kristoffer Flakstad funderer over forskellene mellem de to landes invasion og tilgang til besættelsesmagten. Den kritiske undren klæder forfatteren.
Et lille suk må dog blive i forhold til det manglende stikordsregister. Hvor ville det være kærkomment med et stikordsregister, hvor man kunne slå op på emner, steder og personer. Derved ville bogen ikke blot kunne bruges som opbyggelig lystlæsning, men også som opslagsbog. Det fortjener den alt andet lige.
Kristoffer Flakstads bog om Norge er et velformidlet, varmt og personlig bud på en introduktion til vort broderland mod Nord. Bogen giver indsigt i landets brogede forhistorie lige så vel som det nyrige olie-Norge. Den er forfattet med stor veneration for landet og ikke mindst dets fascinerende kultur. Efter endt læsning får du givetvis lyst til at dykke ned i de norske forfattere og sætte norsk musik på play-listen. Du kan med andre ord godt begynde at glæde dig. Myseosten må du nok tænke dig til; medmindre din lokale Rema1000 er leveringsdygtig!
Den danske bog om Norge
Forfatter: Kristoffer Flakstad
Forlag: Gads Forlag
262 sider. Indbundet
Udgivelsesdato: D. 17. 5. 2021.
Anmelder: Nønne Lønne Votborg
Anmeldelse fra Kristeligt Dagblad: https://www.kristeligt-dagblad.dk/kultur/kritikere-og-laesere-er-en-gangs-skyld-enige-ny-norsk-litteratur-er-noget-helt-saerligt