Den brune kuffert handler om den græske pige, Eva, der trods krig og forhindringer bliver sygeplejerske. Hun gør sig bemærket for sin indsats under borgerkrigen i Grækenland og bliver ansat på og siden forstanderinde for et preventorium i Kifisiá i udkanten af Athen (preventorium =  sundhedsinstitution med fokus på forebyggende sundhed og i romanens udgave fortrinsvis for børn).

Beretningen begynder i 1940 i familiens hjem og i farens købmandsforretning i Rethymnon på Kreta. Det er et trygt liv, indtil italienerne invaderer Grækenland. I 1941 bomber tyskerne øen, og i en landsby tæt på familiens hjem bliver alle voksne mænd henrettet af tyskerne.

Siden følger vi Evas uddannelse til sygeplejerske, hendes arbejde og hendes øvrige liv, ikke mindst en heftig forelskelse der ender ulykkeligt. Men da hun som forstander for preventoriet skal modtage en danske delegation fra Røde Kors, slår lynet for alvor ned, og hun falder for en dansk ingeniør. Kærligheden er gengældt, og romanen slutter med, at de to rejser sammen til Danmark.

Forfatteren har skrevet romanen på baggrund af sin mors efterladte billeder og breve, og det bliver til den lille brik i det store puslespil omfattende såvel den græske borgerkrig som den danske generalstrejke i 1956. Der er mange gode detaljer. For eksempel er Eva lidt ældre i virkeligheden, end hun foregiver. Det skyldes, at hendes fødselscertifikat forsvandt under krigen, og der er mangel på unge mænd i den giftefærdige alder. Derfor råder hendes familie hendes mor til at angive hende som yngre for at forbedre chancerne for ægteskab.

Vi får også et indblik i græsk historie og kultur og i det meget romantiske forhold mellem forfatterens forældre. 

Den brune kuffert

Anne Maria Nissen

368 sider

Trykværket

Udgivet: 2024

Birte Strandby